Ένα παλικάρι 26 χρονών, εγκεφαλικά νεκρό μετά από τροχαίο στη Κω ο δότης. Οι γονείς του, κατάλαβαν μέσα στο πόνο τους πως ακόμη και τη στιγμή του θανάτου πρέπει να είμαστε με το μέρος της Ζωής. Και πήραν τη μεγάλη απόφαση: Να «αναστήσουν» κάποιους από τις λίστες αναμονής.
Ο πολύπαθος Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, ανέλαβε όλες τις διαδικασίες συντονισμού.
6 ασθενείς σε Ελλάδα και εξωτερικό, δέχτηκαν το πολυπόθητο τηλεφώνημα.
Στο χειρουργείο του Βενιζέλειου νοσοκομείου, προσήλθαν χειρουργικές ομάδες από τον
Ευαγγελισμό, το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και τη Πάντοβα της Ιταλίας.
Ευαγγελισμό, το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και τη Πάντοβα της Ιταλίας.
Ασθενείς από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μεταμοσχεύτηκαν τα νεφρά του άτυχου 26χρονου, το ήπαρ ασθενής από τη Θεσσαλονίκη, ασθενείς από το ΠΑΓΝΗ μεταμοσχεύτηκαν τους κερατοειδής ενώ η καρδιά χτυπά σε ασθενή στην Ιταλία.
Ανάμεσα στους γιατρούς - μεταμοσχευτές, ο Δρ Βασίλειος Δρακόπουλος, Γενικός Χειρουργός στην Α' Χειρουργική Κλινική & Μονάδα Μεταμοσχεύσεως Οργάνων του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός», που μίλησε στο Ράδιο984 και τη Μαίρη Καριωτάκη.
«Είναι γεγονός πως η Ελλάδα είναι στις χαμηλότερες θέσης στον ευρωπαϊκό χάρτη δωρεάς οργάνων με 3, 5 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού το 2015 όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 18 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Σε απόλυτο νούμερο το 2015 είχαμε 39 αξιοποιούμενους δότες, με σχεδόν 1000 ανθρώπους στη λίστα σε αναμονή νεφρικού μοσχεύματος, 145 ηπατικού αλλά και 45 σε αναμονή καρδιάς. Όπως καταλαβαίνεται το πρόβλημα είναι τεράστιο», επεσήμανε ο Δρ Δρακόπουλος.
Και πως μπορούμε να αλλάξουμε αυτά τα ποσοστά; Είναι δείγμα της κοινωνίας στην οποία ζούμε; Ο γιατρός ήταν σαφής: «Η μεταμοσχευτική παιδεία μας είναι ελλιπής ακόμη κι εντός την ιατρικής κοινότητας», λέει και προσθέτει πως για να αλλάξει η κατάσταση θα πρέπει όλοι μας να ευαισθητοποιηθούμε πάνω στο θέμα. «Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε πως εμείς οι ίδιοι μπορεί να βρεθούμε στη θέση του λήπτη περιμένοντας ένα μόσχευμα. Γι' αυτό και πρέπει, αν βρεθούμε στη θέση του δότη να πράξουμε το ανάλογο.» τονίζει.
Τον τελευταίο καιρό, στον Ευαγγελισμό, μόνο εκεί προς το παρόν, ο κ.Δρακόπουλος εφαρμόζει μια νέα τεχνική, αυτή της λαπαροσκοπικής νεφρεκτομής για μεταμόσχευση
«Η πρώτη λαπαροσκοπική νεφρεκτομή από ζώντα δότη για μεταμόσχευση νεφρού πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 στην Μονάδα Μεταμόσχευσης Οργάνων του «Ευαγγελισμού». Η επιτυχία της μεθόδου έγκειται στην ασφαλή εκτέλεση της μεταμόσχευσης νεφρού, δίνοντας άριστα αποτελέσματα νεφρικής λειτουργίας στον λήπτη» λέει ο κ.Δρακόπουλος και προσθέτει πως και για το δότη, η συγκεκριμένη τεχνική είναι ευεργετική αφού το επιτρέπει να επανέλθει στην καθημερινότητα του σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα!»
«Γύρισα από το εξωτερικό για να προσφέρω στην Ελλάδα»
Απαντώντας στην παρατήρηση της δημοσιογράφου πως είναι ωραίο να ακούς οτι γίνονται τόσο σημαντικά πράγματα σε δημόσιο νοσοκομείο, όταν όλοι μιλούν για χάος στο χώρο της υγείας ο κ.Δρακόπουλος σημείωσε με νόημα πως σ' ένα δημόσιό νοσοκομείο μπορούν να γίνουν τα πάντα. Αλλά όλα εξαρτώνται από τις δικές μας πράξεις. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επέστρεψα από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Για να εφαρμόσω ότι έχω κάνει και μάθει στο εξωτερικό στον Ευαγγελισμό. Πιστεύω ακράδαντα πως το εθνικό σύστημα υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία, έχουν την ικανότητα και τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν σε όλους τους τομείς και πόσο μάλλον στον τομέα των μεταμοσχεύσεων» τόνισε.
Δημοσίευση σχολίου
To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.
Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.
Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.