Ένας Παλαιστίνιος Γιατρός στον Άγιο Νικόλαο, ένας ευαίσθητος άνθρωπος!
Συνέντευξη του κ. Μασούντ Χάνι στην Άννα Μετζογιανάκη Τζώρτζη.
- κ. Masud πολλοί λένε ότι η Δημόσια Υγεία είναι στην Εντατική. Εσείς ως Εντατικολόγος Γιατρός συμφωνείτε;
Τα προβλήματα στο χώρο της υγείας είναι πολύ μεγάλα. Κατά τη δική μου γνώμη δεν οφείλονται όμως μόνο στις κυβερνήσεις αλλά και στην ίδια την Ιατρική Κοινότητα. Ειδικά στην επαρχία τα Νοσοκομεία δεν λειτουργούν σωστά. Ένα παράδειγμα είναι το ωράριο των γιατρών: κάθε γιατρός έρχεται και φεύγει όποτε θέλει. Στο δικό μας Νοσοκομείο μαλώνουν μεταξύ τους ποιος είναι ο αρμόδιος να ελέγξει αυτή τη κατάσταση.Υπάρχουν πολλά παράπονα από τους ασθενείς. Όταν ανέλαβα αναπληρωτής διοικητής ήρθα αντιμέτωπος με σοβαρά προβλήματα οικονομικής φύσεως όπως για παράδειγμα λογαριασμούς νερού και πετρελαίου θέρμανσης. Κλήθηκα να υπογράψω ένταλμα πληρωμής για 4.500 ευρώ νερό το μήνα και για 1.400 με 1.600 λίτρα πετρέλαιο ημερησίως! Και θα ξαναπώ για άλλη μια φορά ότι στην Ελλάδα τίποτα δεν πάει μπροστά γιατί υπάρχει η διαπλοκή αλλά συγχρόνως κι η αδιαφορία ακόμα και σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα που λέγεται υγεία.
- Κατά τη γνώμη σας ποιος πρέπει να αναλάβει τη διοίκηση ενός νοσοκομείου: ένας γιατρός ή κάποιος που γνωρίζει διοίκηση management;
Κατάλληλος θα ήταν κάποιος με γνώσεις και εξιδίκευση στο Management αλλά συγχρόνως να διαθέτει την ανώτερη βαθμίδα νοσοκομειακής φροντίδας και αυτός θα πρέπει να είναι ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, ο οποίος επιλέγεται από τους γιατρούς του Νοσοκομείου.
- Το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό είναι αρκετό για να λειτουργήσει σωστά το Νοσοκομείο μας;
Κάποια στιγμή μας χαρακτήρισαν ως ΄΄Νοσοκομείο της ντροπής΄΄και λυπάμαι γιαυτό, γιατί έτσι χάσαμε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων παρότι σηκώνουμε το μεγαλύτερο βάρος ασθενών του νομού λόγω ότι τα άλλα Νοσοκομεία στις δύο πόλεις υπολειτουργούν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα μας είναι το Νοσηλευτικό προσωπικό που δεν επαρκεί. Θα μιλήσω ως υπεύθυνος της εντατικής. Εμείς έχουμε τεχνολογικό εξολισμό και φάρμακα όμως στερούμαστε από νοσηλευτές.
- Κτιριακά προβλήματα υπάρχουν;
Ενδεικτικά σας λέω ότι τα κρεβάτια των ασθενών στα δωμάτια νοσηλείας τους θα πρέπει να περνάνε από τη πόρτα, όμως στο δικό μας Νοσοκομείο αυτό δεν ισχύει. Σας έφερα ένα απλό παράδειγμα γα να σας τονίσω την αναγκαιότητα βελτίωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων.
- Συμετείχατε με κάποιους συναδέλφους σας στην ΑΘΗΝΑ σε Ιατρικά σεμινάρια επιμόρφωσης στο Ωνάσειο Νοσοκομείο για τις μεταμοσχέσεις. Στη δική μας εντατική μπορείτε να πάρετε όργανα και να δώσετε δώρο ζωής σε ανθρώπους;
Πήρα μαζί μου συνεργάτες και εκπαιδευτήκαμε (μέχρι τώρα είχα γνώσεις μόνο εγώ ) σε αυτόν τον πολύ σημαντικό τομέα της Ιατρικής. Η δωρεά οργάνων είναι μια εθελοντική πράξη που χαρίζει ζωή στους συνανθρώπους μας. Η Ελλάδα ενώ είναι πρώτη χώρα στα τροχαία ατυχήματα είναι από τις τελευταίες στη δωρεά οργάνων. Απευθύνομαι στους νέους και τους παρακινώ να γίνουν δωρητές οργάνων να γεφυρώσουν τη ζωή με το θάνατο.
- Είστε ένας Παλαιστίνιος Γιατρός στον Άγιο Νικόλαο. Ισραήλ Παλαιστίνη μια αιώνια διαμάχη, δύο λαοί, ένα κομμάτι γης. Οι αναζωπυρώσεις συχνές, οι αιματοχυσίες και ο θάνατος αμάχων θλιβερή πραγματικότητα υπάρχουν ελπίδες επίλυσης της Ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης;
Κάποια στιγμή, με απόφαση της Ευρώπης, την πόρτα της Παλαιστίνης χτύπησε ένας άλλος λαός για να μείνει στη γη της. Και χωρίς τη γνώμη της, μπήκαν τελικά και εγκαταστάθηκαν στα σπίτια των ανθρώπων της .Το σπίτι του παππού μου στη Ναζαρέτ δεν μπορούμε να το πλησιάσουμε, το πήραν επειδή έτσι ήθελαν αυτοί! Περπατάς στους δρόμους της και συχνά βλέπεις σφαίρες να πετάγονται σαν καρπούς ελιάς. Για να διανύσεις 60 χιλιόμετρα κάνεις 8 ώρες. Ο λαός μου υποφέρει και μακάρι να μπορούσα να κάνω κάτι εγώ για αυτό. Πηγαίνω, γιατί εκεί γεννήθηκα αλλά πονάει η ψυχή μου να βλέπω να βασανίζονται. Έχω ελπίδες ότι θα επικρατήσει κάποια στιγμή η ειρήνη. Αυτό που ήθελα να τονίσω είναι ότι παρά του ότι έχουμε 100 χρόνια πόλεμο η οικονομία της Παλαιστίνης έχει ανοδική πορεία με αναπτυγμένο το εμπόριο σε σύγκριση με την Ελλάδα που δεν μπορεί οικονομικά να ορθοποδήσει.
- Στο χώρο που εργάζεστε έρχεστε συχνά κοντά με το θάνατο. Πιστεύετε στα θαύματα; Έχετε δει να συμβαίνουν; Βγήκατε ποτέ και να πείτε στους συγγενείς ότι τώρα περιμένουμε ένα θαύμα;
Ο γιατρός δεν πρέπει να πιστεύει σε θαύματα. Πρέπει να αγωνιστεί μέχρι την τελευταία στιγμή για να σώσει τον ασθενή του. Όμως οι άνθρωποι αντλούν δύναμη από τη πίστη κι εγώ είμαι από τους ελάχιστους διευθυντές εντατικής που φρόντισα να μπει η εικόνα της παναγίας στην είσοδο του τμήματος μας.
- Είσαστε στο Τμήμα Νεότητας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Πιστεύετε πως ο εθελοντισμός πρέπει να καλύπτει το κράτος;
Ο εθελοντισμός πρέπει να υπάρχει. Αν κινδυνεύει ο συνάνθρωπος μας εμείς πρέπει να είμαστε δίπλα του. Φοιτητής ήμουν στον Ερυθρό Σταυρό της Γερμανίας υπό την καθοδήγηση της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και είχα κατέβει πολλές φορές στην Αφρική. Εδώ ξεκινήσαμε σιγά σιγά το 2003 με το Δήμαρχο κ. Χατζηδάκη και με τη στήριξη του Μακαριότατου Νεκτάριου. Σήμερα χαίρομαι που λειτουργούν τρία τμήματα με πολυάριθμα μέλη και με πλούσιες δραστηριότητες.
- Μια ευχή κ. Masud για το νέο χρόνο;
Ειρήνη σε όλο το κόσμο και ειδικά για το λαό μου, για να υπάρξει πρόοδος και χαμόγελα στα παιδικά προσωπάκια που αντί να παίζουν με παιχνίδια και να ακούν τραγούδια γίνονται μάρτυρες στα αιματηρά παιχνίδια των μεγάλων και στους ήχους των όπλων.
Επιμέλεια: Άννα Μετζογιαννάκη – Τζώρτζη
Δημοσίευση σχολίου
To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.
Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.
Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.