Στην υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της περιφερειακής ενότητας Έβρου οφείλουν κατά κύριο λόγο την υποβολή τους στην απαραίτητη αιμοκάθαρση, οι νεφροπαθείς του βορείου Έβρου που παρακολουθούνται από το νοσοκομείο του Διδυμοτείχου, τις ημέρες της σφοδρής κακοκαιρίας.
Πιο συγκεκριμένα, η Πολιτική Προστασία της ΠΕ Έβρου, πριν ακόμη φτάσει στην περιοχή η «Αριάδνη» και ενώ είχε λάβει τις προειδοποιήσεις από την
Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε έρθει σε επικοινωνία με τη διοίκηση του νοσοκομείου Διδυμοτείχου. Από εκεί έλαβε ολοκληρωμένη λίστα με τα ονόματα των νεφροπαθών, τον τόπο κατοικίας του καθενός και το πρόγραμμα της αιμοκάθαρσης έτσι ώστε να γνωρίζει που θα πρέπει να συνδράμει εφόσον κληθεί. Με αυτόν τον τρόπο έγινε ένας σωστός προγραμματισμός και η Πολιτική Προστασία συνέδραμε ώστε κανείς νεφροπαθής να μην μείνει χωρίς αιμοκάθαρση ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.
Το σχέδιο φυσικά αποδείχθηκε σωτήριο, αφού η «Αριάδνη» στον βόρειο Έβρο έδειξε το πλέον σκληρό της πρόσωπο ρίχνοντας τόνους χιονιού που καθιστούσαν τη μετάβαση στην πόλη του Διδυμοτείχου και δη στο νοσοκομείο κάτι περισσότερο από «επικίνδυνη αποστολή».
Στο νοσοκομείο του Διδυμοτείχου υποβάλλονται σε μόνιμη βάση σε αιμοκάθαρση 42 ασθενείς. Καθένας από αυτούς υποβάλλεται στην κάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα, όμως το ζήτημα είναι ότι αυτοί οι ασθενείς κατάγονται από διάφορα σημεία του βορείου Έβρου. Να σημειώσουμε ότι το Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου «καλύπτει» τις ανάγκες τριών δήμων: του δήμου Σουφλίου, του δήμου Διδυμοτείχου και του δήμου Ορεστιάδας.
Με άλλα λόγια θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι αν δεν είχε εφαρμοστεί το συγκεκριμένο σχέδιο θα υπήρχαν άνθρωποι –ειδικά όσοι ζουν σε απομακρυσμένους οικισμούς- που θα κινδύνευε η ζωή τους, αφού δεν θα μπορούσαν να φτάσουν στο νοσοκομείο με δικά τους μέσα, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατούσε στους δρόμους είτε από το χιόνι, είτε από τον παγετό.
Αυτή η συνεργασία του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου με την Πολιτική Προστασία συνέβη κατ’ αυτόν τον τρόπο για πρώτη φορά και μάλλον θα υιοθετηθεί από όλες τις περιφερειακές ενότητες της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, έτσι ώστε όταν υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα να εφαρμόζεται συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο θα επιτρέπει στους ασθενείς που έχουν άμεση ανάγκη να φτάνουν με ασφάλεια στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
«ΠΟΛΥΠΑΘΗ» Η ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ Γ.Ν. ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ
Την ίδια ώρα η νεφρολογική κλινική του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου αναζητά εναγωνίως έναν γιατρό. Αυτή τη στιγμή εκεί υπηρετούν δύο, όμως ο ένας θα φύγει για μετεκπαίδευση στο εξωτερικό και η λειτουργία της μονάδας με έναν μόνο γιατρό καθίσταται αδύνατη.
Πριν από μερικούς μήνες είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός για την μόνιμη πρόσληψη δεύτερου γιατρού, όμως κηρύχθηκε άγονος γιατί και οι δύο συμμετέχουσες απέσυραν τελικά το ενδιαφέρον τους. Η διοίκηση του νοσοκομείου έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για επανάληψη του διαγωνισμού, όπως επίσης και τις διαδικασίες για την πρόσληψη ενός επικουρικού.
Τα χρονικά περιθώρια όμως είναι στενά καθώς ο γιατρός που φεύγει για εκπαίδευση, φεύγει σε έναν μήνα περίπου, οπότε αν μέχρι τότε δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πρόσληψης μόνιμου νεφρολόγου, την κατάσταση θα «σώσουν» οι νεφρολόγοι του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης οι οποίοι θα κάνουν βάρδιες εκ περιτροπής και στο Διδυμότειχο.
Δημοσίευση σχολίου
To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.
Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.
Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.