ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΑΧΕΠΑ





                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Η διάδοση του μηνύματος υπέρ της δωρεάς οργάνων αποτελεί επιτακτική ανάγκη, αφού οι αριθμοί που αφορούν τις μεταμοσχεύσεις, είναι απογοητευτικοί.
Ξεκίνησαν οι εργασίες για τη δημιουργία της μεγάλης τοιχογραφίας που θα καλύψει την όψη του κτιρίου του ΑΧΕΠΑ επί της οδού Αγίου Δημητρίου και η οποία θα μεταφέρει το μήνυμα της αλληλεγγύης, μέσω της δωρεάς οργάνων.
Η δράση γίνεται με πρωτοβουλία του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την ομάδα UrbanAct ενώ το έργο θα
φιλοτεχνήσουν οι καλλιτέχνες APSET και SAME84.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης,Χρήστο Καραγκιόζη, οι εργασίες όσο θα αναπτύσσεται η τοιχογραφία θα είναι ανοικτές ώστε να μπορεί να τις θαυμάζει ο κόσμος, μετά το Πάσχα όμως θα προγραμματιστεί μια αποκαλυπτήρια εκδήλωση για το έργο τέχνης.


Το σχέδιο της τοιχογραφίας αναπαριστά δύο πρόσωπα: Το ένα φεύγει αποχαιρετώντας τη ζωή και το άλλο έρχεται φέρνοντας νέα ζωή, συμβολίζοντας το μήνυμα «Ζήσε δύο φορές».
Η διάδοση του μηνύματος υπέρ της δωρεάς οργάνων αποτελεί επιτακτική ανάγκη, αφού η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στις μεταμοσχεύσεις και την προσφορά οργάνων στην Ευρώπη. «Υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα συντονισμού από την πλευρά της πολιτείας και είναι απαραίτητη η συνεχής ενημέρωση», λέει ο κ. Καραγκιόζης και προσθέτει: «Ελπίζουμε, με αφορμή την τοιχογραφία να ευαισθητοποιηθεί η πολιτεία και να αναλάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να επανδρωθούν καταλλήλως οι ΜΕΘ και να ξεκινήσουν ολοκληρωμένες καμπάνιες για την ενημέρωση της κοινωνίας».
Απογοητεύουν οι αριθμοί
Στην Ελλάδα, οι αιμοκαθαιρούμενοι ασθενείς φτάνουν τους 10.000, στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού είναι ενταγμένοι όμως, μόλις 1.100. «Οι περισσότεροι ασθενείς δεν θέλουν να μπουν στη λίστα γιατί γνωρίζουν ότι ο χρόνος αναμονής μπορεί να φτάσει και τα 10 χρόνια, ενώ παράλληλα θέλουν να αποφύγουν την πιθανότητα να κληθούν και τελικά να μην γίνει η μεταμόσχευση σε αυτούς, κάτι που συμβαίνει συχνά», εξηγεί ο κ. Καραγκιόζης.
Ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, οι αιμοκαθαιρούμενοι ασθενείς ανέρχονται σε 3.500, ενώ μόνο στη Θεσσαλονίκη 1.500. Στη λίστα όμως, βρίσκεται περίπου το 10% εξ αυτών. Οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί, αφού σε ολόκληρη τη χώρα γίνονται μόλις 110 μεταμοσχεύσεις το χρόνο.


Ασφαλώς, εάν η κατάσταση βελτιωνόταν, το όφελος και για το κράτος θα ήταν μεγάλο, αφού κάθε αιμοκαθαιρούμενος ασθενής σήμερα κοστίζει στο δημόσιο 60.000 ευρώ το χρόνο. «Έχω συγκεντρώσει κάποιες προτάσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν αυτήν την κατάσταση και έχω έρθει σε επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, με τον οποίο θα συναντηθώ μετά το Πάσχα», αναφέρει ο κ. Καραγκιόζης. Ωστόσο, όπως ο ίδιος λέει, δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της συνάντησης.
Αυτό που απαιτείται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, είναι να γίνεται μια πιο σωστή επιστημονική προσέγγιση στους συγγενείς του νεκρού, οι οποίοι θα πρέπει να εγκρίνουν τη δωρεά. Η προσέγγιση αυτή πρέπει να γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όχι στο διάδρομο του νοσοκομείου. «Έπειτα, είναι προβληματική και η συντηρητική στάση της εκκλησίας στο θέμα της δωρεάς οργάνων», υποστηρίζει ο κ. Καραγκιόζης, κάνοντας λόγο για έντονη θρησκοληψία στην ελληνική κοινωνία. «Ωστόσο, όταν γίνεται μια σωστή και ψύχραιμη προσέγγιση από εξειδικευμένους γιατρούς της ΜΕΘ, τις περισσότερες φορές η απάντηση των συγγενών είναι θετική», καταλήγει ο κ. Καραγκιόζης.

voria.gr

Post a Comment

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.

Νεότερη Παλαιότερη