Ο αμερικανός χειρουργός Ρόμπερτ Χίγκινς μίλησε για το μέλλον των μεταμοσχεύσεων και τις συσκευές υποστήριξης της καρδιακής λειτουργίας στο «Παπανικολάου»
Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς, που έκανε σε άνθρωπο ο Κρίστιαν Μπάρναρντ, κορυφαίος Αμερικανός χειρουργός μεταμοσχεύσεων καρδιάς – πνευμόνων, ο καθηγητής Χειρουργικής, διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής και
επικεφαλής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Ρόμπερτ Χίγκινς (Robert Higgins), εκτιμά ότι στα επόμενα 50 χρόνια η καρδιακή λειτουργία θα μπορεί να υποστηρίζεται με συσκευές, οι οποίες σε συνδυασμό με την τεχνολογία των βλαστοκυττάρων θα είναι βιοσυμβατές και θα λειτουργούν για πάρα πολλά χρόνια.
Θεωρεί, όμως, πολύ μακρινό ενδεχόμενο τη δημιουργία οργάνων με τη χρήση βλαστοκυττάρων. «Θα ήταν φανταστικό να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε όργανα για να σώσουμε ζωές. Θα χρειαστούν, όμως, πάρα πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς για να μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε λειτουργικά όργανα, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία των βλαστοκυττάρων» λέει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο διάλεξης με θέμα «Συνεχιζόμενη Ιατρική Εκπαίδευση: Μετά την ειδικότητα», που έδωσε στο Νοσοκομείο Παπανικολάου.
Επίσης, αναφέρει ότι σήμερα για να μπορέσουν να κρατηθούν στη ζωή ασθενείς μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη καρδιά για μεταμόσχευση, χρησιμοποιούνται συσκευές μηχανικής υποστήριξης και, μάλιστα, τονίζει ότι στην Αμερική των 55% των ασθενών ζουν χάρη σε τέτοιες συσκευές μέχρι να υποβληθούν σε μεταμόσχευση.
Ο Ρόμπερτ Χίγκινς, αναφέροντας ότι η πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση καρδιάς σε άνθρωπο πριν από 50 χρόνια απέδειξε ότι με αυτό τον τρόπο μπορούν να σωθούν ζωές, τονίζει ότι το επόμενο βήμα είναι να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μεταμοσχεύσεις όλοι οι άνθρωποι που χρειάζονται όργανα.
Υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι για να αυξηθεί ο αριθμός των ζωών που θα σωθούν θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των δοτών, να διευρυνθούν οι ενδείξεις μεταμοσχεύσεων, να περιληφθούν στους δότες άνθρωποι που πριν δεν ήταν επιλέξιμοι ως δότες και να γίνονται μεταμοσχεύσεις και άλλων οργάνων πέραν αυτών που μεταμοσχεύονται σήμερα.
Ο κ. Χίγκινς σημειώνει ότι η έρευνα για μεταμοσχεύσεις διαφόρων οργάνων διευρύνεται και ήδη υπάρχουν επιστήμονες που επιχειρούν μεταμοσχεύσεις που δεν γίνονταν μέχρι σήμερα, όπως π.χ. μεταμοσχεύσεις άκρων ή μεταμοσχεύσεις προσώπου.
Αναφέρει ακόμη ότι στο νοσοκομείο Johns Hopkins, πριν από περίπου δύο χρόνια, μεταμοσχεύτηκαν επιτυχώς χέρια και πόδια σε ένα νέο ασθενή που είχε χάσει τα άνω και τα κάτω άκρα του.
Στη Γαλλία και στην Τουρκία γίνονται τέτοιες επεμβάσεις, έχουν γίνει και μεταμοσχεύσεις προσώπου, λέει, και προσθέτει: «Οι μεταμοσχεύσεις και άλλων οργάνων, πέραν αυτών που κάνουμε σήμερα, είναι ένας τομέας που αναπτύσσεται αλλά θέλει ακόμη πολλή δουλειά και μεγάλη αφοσίωση των επιστημόνων και των χειρουργών στην έρευνα ώστε όλα αυτό να γίνει πραγματικότητα. Και αυτό δεν θα σώσει μόνο ζωές αλλά μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων. Σκεφτείτε ένα παιδί να χάσει σε ατύχημα το άκρο του και να του γίνει μεταμόσχευση ενός λειτουργικού άκρου, που θα του επιτρέπει να αναπτυχθεί».
Ποιος είναι ο Ρόμπερτ Χίγκινς
Ο Ρόμπερτ Χίγκινς είναι καθηγητής Χειρουργικής, διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής και επικεφαλής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου John Hopkins (Βαλτιμόρη, ΗΠΑ). Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. Η εκπαίδευσή του σηματοδοτείται από υποτροφίες και στην καριέρα του έχει υπηρετήσει ως πρόεδρος και ενεργό μέλος σε πλήθος οργανώσεων, όπως στο Ενοποιημένο Δίκτυο Δωρεάς Οργάνων.
Θεωρείται αυθεντία στη μεταμόσχευση καρδιάς και πνευμόνων, στη μηχανική υποστήριξη κυκλοφορίας, στην επεμβατική καρδιοχειρουργική και τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εκτείνονται πέρα από τα ιατρικά, όπως οι μηχανισμοί κυτταρικού τραυματισμού σε ανεπαρκούσα καρδιά, στα οικονομικά και την πολιτική υγείας, στις φυλετικές ανισότητες όσον αφορά στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και σε μετεγχειρητικό επίπεδο (μετά από μεταμόσχευση).
Η καριέρα του ξεκίνησε από τη θέση του διευθυντή μεταμοσχεύσεων καρδιάς και πνευμόνων στο Νοσοκομείο Henry Ford. Ως επικεφαλής της ομάδας μεταμόσχευσης πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση πνεύμονα στο Michigan και προχώρησε στη δημιουργία προγράμματος περίθαλψης (Medicare) για μεταμόσχευση πνεύμονα το 1997 και παιδιατρικού προγράμματος μεταμόσχευσης καρδιάς σε συνεργασία με το παιδιατρικό νοσοκομείο του Michigan.
Στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins ανέλαβε τη θέση που κατείχε ως καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, όπου υπηρέτησε και ως επικεφαλής χειρουργικής και διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Μεταμόσχευσης Wexner.
Με μότο τη φράση της μητέρας του «τα διαμάντια δημιουργούνται κάτω από πίεση», ο Ρόμπερτ Χίγγινς προχώρησε στη ζωή του ξεπερνώντας κάθε δυσκολία και ειδικά εκείνες των φυλετικών διακρίσεων. Ο μεγαλύτερος από τα τρία παιδιά της οικογένειας, σε ηλικία 5 ετών έχασε σε ατύχημα τον πατέρα του. Έκτοτε, προχώρησε με πυξίδα τον συνδυασμό της αγάπης του για την ιατρική και τη δέσμευσή του απέναντι στην κοινότητα.
Όπως αναφέρει και ο ίδιος, «γι’ αυτό το λόγο έζησα και εργάστηκα σε αστικά ακαδημαϊκά ιατρικά κέντρα», έχοντας ως επίκεντρο της σκέψης του την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας για μειονότητες που δεν είχαν εκπροσώπηση στο χώρο της υγείας.
Από τη θέση στην οποία υπηρετεί σήμερα, ως επικεφαλής χειρουργός της Ιατρικής Σχολής ενός από τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο, το Πανεπιστήμιο John Hopkins, θεωρεί ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να συμβάλλει ώστε και άλλοι επιστήμονες να ακολουθήσουν και να φτάσουν στην πόρτα του Πανεπιστημίου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δημοσίευση σχολίου
To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.
Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.
Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.