Όταν το Southampton συνάντησε το Σισμανόγλειο

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της διεπιστημονικής ομάδας από την εξειδικευμένη μονάδα Κυστικής Ίνωσης του Southampton, στην αντίστοιχη του Σισμανογλείου Νοσοκομείου, στο πλαίσιο διακρατικής συνεργασίας των δύο νοσοκομείων.
Η συντονίστρια και
πνευμονολόγος Mary Carroll, από τη μονάδα του Southampton, είναι η συντονίστρια αυτής της διασύνδεσης, όπου σε συνεργασία με τη διευθύντρια και πνευμονολόγο της μονάδας Σισμανογλείου, κυρία Διαμαντέα, συνεργάζονται στενά, με σκοπό την εκπαίδευση των Ελλήνων επιστήμων υγείας και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
Σε αυτή την επίσκεψη η Mary Carroll συνοδευόταν από μία φυσιοθεραπεύτρια, μία διαιτολόγο και την προϊσταμένη νοσηλείας από την Αγγλία. Σκοπός τους ήταν να κάνουν το follow-up σχετικά με την κατάσταση που βρίσκεται η φυσιοθεραπεία στην Ελλάδα, καθώς έχουν υποδεχθεί κατ’ επανάληψη Έλληνες φυσιοθεραπευτές του Σισμανογλείου για ολιγοήμερη εκπαίδευση.
Στο ίδιο πλαίσιο στράφηκε και το ενδιαφέρον της ανάληψης αρμοδιοτήτων του νοσηλευτικού προσωπικού, για την καλύτερη παρακολούθηση των ασθενών ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η διαιτητική παρέμβαση είναι βασικός στόχος στη θεραπεία των ασθενών με Κ.Ι., όπου η διαιτολόγος από το Southampton είχε αντίστοιχες συζητήσεις με τη διαιτολόγο του Σισμανογλείου, κ. Γραπατσά. Εξετάστηκαν περιστατικά Ελλήνων ασθενών και από τις δύο ομάδες, με ενδιαφέροντα συμπεράσματα σχετικά με την περίθαλψη των ασθενών στη μονάδα του Σισμανογλείου, που οργανώνεται όλο και περισσότερο, με πολλαπλά οφέλη σε ασθενείς και ιατρικό προσωπικό.
Ο επόμενος στόχος θα είναι η εκ νέου αποστολή Ελλήνων επιστημόνων υγείας στο Southampton, με τη χρηματοδότηση του προγράμματος, ενώ η συμμετοχή των Ελλήνων ασθενών σε κλινικές μελέτες καινοτόμων θεραπειών είναι θέμα που διερευνάται. Ο επόμενος σταθμός θα είναι η συνδιοργάνωση του συνεδρίου «Άσκηση & Φυσιοθεραπεία» τον Σεπτέμβριο, με διεθνούς φήμης ειδικούς, όπως πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Κυστικής Ίνωσης.
Οι λεπτομέρειες, καθώς και όλες οι τρέχουσες εξελίξεις, θα συζητηθούν και θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα 7-10/6/2017 στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κυστικής Ίνωσης, που πραγματοποιείται από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό ECFS, στη Σεβίλλη.
Σχετικά με την διακρατική συνεργασία
Η διακρατική συνεργασία των νοσοκομείων του Southampton και του Σισμανογλείου ξεκίνησε από μια πρωτοβουλία δύο Ελλήνων ασθενών (Δημήτρη Κοντοπίδη & Γιάννη Σπίνου). Όταν παρευρέθηκαν σε ένα Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κ.Ι. το 2014 στη Σερβία γνώρισαν το Child Health International (CHI), έναν φιλανθρωπικό οργανισμό που πραγματοποιούσε προγράμματα διασύνδεσης μεταξύ Εξειδικευμένων κέντρων Κ.Ι. με μικρά ιατρεία, κυρίως Βαλκανικών χωρών, με σκοπό την ανάπτυξή τους.
Ζήτησαν την υποστήριξή του και πράγματι χωρίς κανένα κόστος για το ελληνικό κράτος ξεκίνησε η συνεχής ανταλλαγή προσωπικού μεταξύ των νοσοκομείων, με σημαντικά αποτελέσματα βελτίωσης. Η πρώτη τους επίσκεψη γνωριμίας και καταγραφής των υποδομών της μονάδας στο Southampton έγινε σε συνεργασία με την Ελληνίδα ιατρό που βρισκόταν για χρόνια εκεί, την κυρία Βάλια Κεχαγιά. Η ίδια ήταν και η ψυχή του εγχειρήματος, που ενέπνευσε και τους συναδέλφους της. Μετά τον αιφνίδιο θάνατό της, η συνάδελφος της και Συντονίστρια στο Southampton, Mary Carrol, ανέλαβε να πραγματοποιήσει το έργο με εξαιρετικό ζήλο και πολλαπλές επισκέψεις της μαζί με συναδέλφους της κάθε χρόνο στην Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δωρεές στη μνήμη της γιατρού Κεχαγιά από την οικογένεια και συνάδελφους της στήριξαν την εκπαίδευση Ελλήνων επιστημόνων υγείας, αποδεικνύοντας το μεγαλείο της θέλησης και του οράματος.

onmed.gr

Post a Comment

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.

Νεότερη Παλαιότερη