Τροποποιημένο δέρμα πιθανό όπλο κατά του διαβήτη

Μια νέα μορφή γονιδιακής θεραπείας, η οποία συνδυάζει την ακριβή μέθοδο γενετικής τροποποίησης CRISPR με μοσχεύματα του δέρματος, ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.
Ενώ αρχικά δοκιμάστηκε για την καταπολέμηση του διαβήτη, η νέα μέθοδος μπορεί να είναι
αποτελεσματική στην καταπολέμηση και άλλων ασθενειών, μέσω της μεταμόσχευσης δέρματος, το οποίο θα επιφέρει τις επιθυμητές διορθώσεις στο DNA των ασθενών.
Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Σικάγο, με επικεφαλής τον κυτταρικό βιολόγο Σιαογιάνγκ Γου, εφάρμοσαν τη νέα θεραπεία σε πειραματόζωα που είχαν διαβήτη και παχυσαρκία.
Στο πλαίσιο της δοκιμαστικής τους μελέτης, οι επιστήμονες τροποποίησαν βλαστικά κύτταρα του δέρματος, ώστε αυτά να περιέχουν ένα μεταλλαγμένο γονίδιο το οποίο απελευθερώνει την ορμόνη GLP-1, που ενεργοποιεί το πάγκρεας για να παράγει πρόσθετη ινσουλίνη, ορμόνη την οποία οι διαβητικοί χρειάζονται περισσότερο.
Τα μοσχεύματα προέρχονταν από δέρμα ποντικιών ή ανθρώπων και είχαν τροποποιηθεί ώστε να είναι ανοσοσυμβατά, και να μην απορριφθούν από τα ζώα στα οποία μεταμοσχεύθηκαν.
Το κομμάτι του δέρματος που μεταμοσχεύθηκε στα ζώα είχε προηγουμένως καλλιεργηθεί στο εργαστήριο και βοηθούσε το πάγκρεας των διαβητικών ζώων να εκκρίνει περισσότερη ινσουλίνη, ώστε να μειωθεί η ποσότητα του σακχάρου στο αίμα τους. Το ίδιο γονίδιο προκαλεί μείωση της όρεξης, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Από τα πειράματα διαπιστώθηκε ότι, η μεταμόσχευση στα ποντίκια του δέρματος που περιείχε τα κατάλληλα τροποποιημένα κύτταρα, συνέβαλλε στην αντιμετώπιση του διαβήτη για την περίπτωση των ζώων που είχαν προσβληθεί από τη νόσο.
Τα ποντίκια, χάρη στο μόσχευμα του δέρματος, εμφάνισαν μείωση της αντίστασης του σώματός τους στην ινσουλίνη και σταδιακά οι τιμές του σακχάρου τους έφτασαν σε φυσιολογικά επίπεδα για τουλάχιστον τρεις μήνες. Παράλληλα, το βάρος τους επανήλθε σε σχεδόν κανονικά επίπεδα.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, η τεχνική τους είναι ασφαλήςελάχιστα επεμβατική και με χαμηλό κόστος, ενώ ευελπιστούν να την εφαρμόσουν και στους ανθρώπους. Αν χρειασθεί, προσθέτουν, το δερματικό μόσχευμα μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα από τον οργανισμό.
Ο επικεφαλής της έρευνας δήλωσε: «Δεν θεραπεύσαμε το διαβήτη, αλλά θέσαμε τις βάσεις για μια δυνητικά μακρόχρονη και ασφαλή μέθοδο, η οποία θα χρησιμοποιεί βλαστοκύτταρα της επιδερμίδας για να βοηθήσει τους ανθρώπους με διαβήτη και παχυσαρκία να ρυθμίσουν καλύτερα τη γλυκόζη τους».
«Η νέα τεχνική έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε μια ασφαλή και διαρκή γονιδιακή θεραπεία των ασθενών κάποια μέρα, χρησιμοποιώντας επιλεγμένα και τροποποιημένα κύτταρα από το δέρμα», πρόσθεσε ο Γου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: AP Photo Joerg Sarbach

Post a Comment

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.

Νεότερη Παλαιότερη