Η Διεθνής Ένωση Αρχείων Δοτών Μυελού των Οστών (World Marrow Donor Association, WMDA) γιορτάζει φέτος τη 16η Σεπτεμβρίου, ως τη Παγκόσμια Μέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών (World marrow donor day, WMDD). Είναι μια ξεχωριστή μέρα για να ευχαριστήσουμε όλους τους δότες που έχουν προσφέρει μόσχευμα μυελού των οστών σε κάποιο ασθενή παγκοσμίως αλλά και όλους τους δότες που έσπευσαν να εγγραφούν ως εθελοντές δότες στο αρχείο της χώρας τους. Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα αφιερώνει ολόκληρο το μήνα Σεπτέμβριο ως
«Μήνα Λευχαιμίας», οργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου για τη λευχαιμία και τη δωρεά μυελού των οστών.
Η Διεθνής Ένωση Αρχείων Δοτών Μυελού των Οστών είναι μια παγκόσμια εθελοντική οργάνωση αρχείων δοτών μυελού των οστών και τραπεζών αίματος ομφάλιου λώρου, με στόχο τη παγκόσμια συνεργασία για αποτελεσματικότερη διαδικασία εξεύρεσης και παροχής μοσχευμάτων αλλογενής μεταμόσχευσης μυελού των οστών. Μέσα από τη συνεργασία δεκάδων αρχείων δοτών και την καταχώρηση των στοιχείων τους σε ένα κεντρικό ηλεκτρονικό αρχείο- τη Διεθνή Τράπεζα Δοτών Μυελού των Οστών, δίνει την ευκαιρία σε ασθενείς από όλο τον κόσμο να ψάξουν για συμβατό δότη.
Η Διεθνής Ένωση Αρχείων Δοτών Μυελού των Οστών (WMDA) έχει ανακοινώσει ότι:
«30 εκατομμύρια εθελοντές δοτές μυελού των οστών εγγεγραμμένοι στη διεθνή βάση δεδομένων δίνουν ελπίδα στους ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες σε όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες ασθενείς λαμβάνουν μόσχευμα μυελού των οστών από κάποιο εθελοντή δότη ανά το παγκόσμιο. Δυστυχώς όμως δεν εντοπίζεται συμβατός δότης για όλους τους ασθενείς γι’ αυτό χρειαζόμαστε περισσότερους ήρωες, περισσότερους δότες μυελού των οστών»
Ο θεσμός του εορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας Εθελοντή Μυελού των Οστών ξεκίνησε μόλις το 2015 και έκτοτε κάθε χρόνο το τρίτο Σάββατο Σεπτεμβρίου οργανώνονται εκδηλώσεις διεθνώς μέσω των αρχείων δοτών κάθε χώρας, των κέντρων μεταμόσχευσης, πρωτοβουλιών ασθενών, εθελοντών, υποστηρικτών κτλ.
«Η μεταμόσχευση μυελού των οστών δεν μοιάζει με καμιά άλλη ιατρική θεραπεία αφού βασίζεται στον αλτρουισμό και την συνεργασία σε διεθνή επίπεδο. Ο κάθε δότης που εγγράφεται ως εθελοντής είναι και μια σπίθα ελπίδας - όχι μόνο για όλους εκείνους τους ασθενείς που περιμένουν το πολυπόθητο μόσχευμα αλλά και για τις οικογένειες και τους φίλους τους που βρίσκονται αντιμέτωποι για πρώτη φορά με μια θανάσιμη απειλή» δήλωσε ο πρόεδρος του WMDA, Carlheinz Mueller.
Από την πρώτη μεταμόσχευση μυελού των οστών το 1956, πέραν του ενός εκατομμυρίου ασθενείς ανά το παγκόσμιο έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του αίματος. Η μεταμόσχευση μυελού των οστών ή αίματος του ομφάλιου λώρου είναι μια σωτήρια θεραπεία για περισσότερες από 70 διαφορετικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της λευχαιμίας, του λεμφώματος και της θαλασσαιμίας.
Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα (Κ.Ι.) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, όπου λειτουργεί το Κυπριακό Αρχείο Δοτών Μυελού των Οστών. Θέτοντας ένα δυναμικό όραμα… «για ένα κόσμο χωρίς λευχαιμία», προσπαθεί και συνδυάζει τον εθελοντισμό και την εξειδικευμένη επιστημονική υποστήριξη, εξυπηρετώντας αποτελεσματικά και άμεσα, τις ανάγκες των ασθενών με λευχαιμία και άλλες αιματολογικές κακοήθειες. Είναι μέλος του WMDA από το 2000 και είναι από τα πρώτα αρχεία στο κόσμο που εξασφάλισε διαπίστευση από τον οργανισμό αυτό το 2008.
Στην Κύπρο, λόγω της πλούσιας ιστορίας της χώρας αλλά και των συχνών μετακινήσεων του πληθυσμού ιδιαίτερα στις μεσογειακές χώρες, παρατηρείται μεγάλη γενετική ανομοιογένεια τού πληθυσμού, δυσχεραίνοντας έτσι τον εντοπισμό μη συγγενή συμβατού δότη. Επιπλέον, η συνεχής υπογεννητικότητα μειώνει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα των νεαρών ασθενών να βρουν συμβατό δότη.
- Το αρχείο του Κ.Ι., με 160000 εγγεγραμμένους εθελοντές δότες μυελού των οστών (Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους), είναι το μεγαλύτερο σε αναλογία πληθυσμού παγκοσμίως.
- 1 στους 3 Κύπριους, ηλικίας μεταξύ 35-45 είναι καταχωρημένοι στο αρχείο του Ιδρύματος.
- Μέχρι σήμερα 392 δότες του αρχείου του Κ.Ι έχουν προσφέρει μόσχευμα σε ασθενείς από 30 διαφορετικές χώρες.
Στόχος του Κυπριακού Αρχείου Δοτών, είναι η συνεχής ανανέωση και αναβάθμιση του αρχείου, καταγράφοντας όλο και περισσότερους εθελοντές δότες μυελού των οστών…. για ένα κόσμο χωρίς λευχαιμία!.
Για να μάθετε περισσότερα για την Παγκόσμια Μέρα Εθελοντή Μυελού των Οστών, επισκεφτείτε το www.wmdd.org και για το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα το www.karaiskakio.org.cy
ΠΗΓΗ: http://www.sigmalive.com
Δημοσίευση σχολίου
To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.
Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.
Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.