Αγγειακή προσπέλαση για αιμοκάθαρση – Χρήσιμες Συμβουλές

Η αρτηριοφλεβική επικοινωνία (fistula) αποτελεί την πιο συχνή μορφή αγγειακής προσπέλασης για τα άτομα που υποβάλλονται σε χρόνια αιμοκάθαρση διότι εξασφαλίζει στον ασθενή καλής ποιότητας αιμοκάθαρση.
Τι πρέπει να προσέχω μετά την επέμβαση δημιουργίας της πρόσβασης σε αιμοκάθαρση;
- Μετά την επέμβαση, θα πρέπει να κρατάτε το σημείο δημιουργίας της φίστουλας πάνω από το επίπεδο της καρδιάς για την μείωση του οιδήματος και του πόνου.
- Κρατήστε την τομή στεγνή μέχρι την
αφαίρεση των ραμμάτων και στη συνέχεια κατά το πλύσιμο μη την τρίβετε μέχρι να επουλωθεί πλήρως.
- Αποφεύγετε να σηκώνετε περισσότερα από 5 κιλά ή άλλες δραστηριότητες που μπορεί να συμπιέσουν τη φίστουλα, όπως το σκάψιμο.
- Αναφέρετε τυχόν πόνο, οίδημα (πρήξιμο) ή αιμορραγία αμέσως στο γιατρό σας, ειδικά αν αυτά τα συμπτώματα γίνονται όλο και χειρότερα. Ήπιος πόνος ή οίδημα είναι κοινό και δεν είναι ανησυχητικό, εάν μειώνεται.
Μπορεί αρχικά να αισθανθείτε κάποια ψυχρότητα ή μούδιασμα στο χέρι με τη φίστουλα. Οι αισθήσεις αυτές συνήθως υποχωρούν μέσα σε λίγες εβδομάδες, καθώς το κυκλοφορικό σας προσαρμόζεται με τη λειτουργία της φίστουλας. Ωστόσο, εάν αυτές οι αισθήσεις είναι έντονες ή δεν εξαφανίζονται, ενημερώστε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό, επειδή η φίστουλα είναι δυνατόν να παροχετεύει με τη φλέβα πάρα πολύ αίμα που κανονικά θα πήγαινε στο χέρι σας, μια κατάσταση που ονομάζεται «φαινόμενο υποκλοπής».
Εάν κάνω την αγγειακή προσπέλαση, αυτόματα πρέπει να ενταχτώ σε αιμοκάθαρση;
Φυσικά και όχι. Η δημιουργία αγγειακής προσπέλασης, γίνεται σαν προετοιμασία και σε καμία περίπτωση δεν επιταχύνει την ένταξη του ασθενούς στην αιμοκάθαρση. Αντιθέτως  απαλλάσσει τον ασθενή από την ταλαιπωρία του προσωρινού καθετήρα, σε περίπτωση που η ένταξη του είναι επιβεβλημένη αλλά δεν έχει δημιουργηθεί από πριν φίστουλα ή μόσχευμα.
Πώς μπορώ να φροντίζω την φίστουλα / μόσχευμα μου;
- Ελέγξτε πολλές φορές κάθε μέρα την πρόσβασή σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι σε λειτουργία. Θα πρέπει να είστε σε θέση να αισθάνεστε μια δόνηση της φίστουλας, που ονομάζεται «ροίζος». Ο γιατρός σας ή το προσωπικό του κέντρου αιμοκάθαρσης θα σας δείξει πώς να το κάνετε.
- Παρακολουθήστε την πρόσβαση για τυχόν αιμορραγία μετά την αιμοκάθαρση. Εάν η πρόσβαση φαίνεται να αιμορραγεί περισσότερο από το συνηθισμένο από τις τρύπες των βελόνων, θα πρέπει να ενημερώσετε το προσωπικό του κέντρου αιμοκάθαρσης.
- Μην μεταφέρετε βαριά αντικείμενα με το χέρι που έχει την πρόσβαση.
- Μην κοιμάστε σε αυτό το χέρι.
- Μην φοράτε ρούχα ή κοσμήματα που πιέζουν το χέρι αυτό.
- Μην αφήνετε κανέναν να κάνει αιμοληψία ή να μετρήσει τη πίεσή σας από το χέρι αυτό.
- Μην αφήνετε να σας κάνουν ενδοφλέβιες ενέσεις στη φίστουλα ή το μόσχευμα.
- Διατηρείτε το σημείο της φίστουλας ή του μοσχεύματος καθαρό.  Πλύνετε την  με σαπούνι και ζεστό νερό κάθε μέρα και πριν από κάθε θεραπεία αιμοκάθαρσης.
- Μετά την αιμοκάθαρση, παρακολουθήστε την πρόσβαση για σημεία λοίμωξης, όπως οίδημα ή ερυθρότητα.
- Μην χρησιμοποιείτε κρέμες και λοσιόν πάνω από το σημείο της φίστουλας ή του μοσχεύματος.
- Η παρακέντηση να μην είναι στα ιδία σημεία κάθε φορά, αλλά να αλλάζει συνεχώς θέση (εφόσον φυσικά αυτό είναι δυνατό).
- Σε περίπτωση αιμορραγίας από την φίστουλα στο σπίτι, πίεσε με μια καθαρή γάζα το σημείο της αιμορραγίας μέχρι να σταματήσει.

Τι πρέπει να προσέχω για τον καθετήρα?
- Πρέπει να βλέπουμε ότι ο καθετήρας είναι καλά στερεωμένος με τους αυτοκόλλητους επιδέσμους
- Πρέπει οι γάζες, ο επίδεσμος και το σημείο εισόδου του καθετήρα να είναι ΠΑΝΤΑ στεγνά.
- Εάν βραχούν (με νερό / ή αίμα) θα πρέπει να αλλαχτούν (μπορεί να γίνει και σε Κέντρο Υγείας)
- Εάν παρατηρήσετε στο σημείο εξόδου του καθετήρα από το δέρμα μας  ερυθρότητα, πόνο ή πύον, πρέπει να ενημερωθεί άμεσα η νοσηλεύτρια της μονάδας αιμοκάθαρσης ή ο νεφρολόγος.
- Για τους προσωρινούς καθετήρες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μαντίλι, φουλάρι ή ελαστικό επίδεσμο για να κρατά στην θέση του τον καθετήρα στο λαιμό.

Επιστημονική Ομάδα Ομίλου Νεφρολογικών Κέντρων Mesogeios

Βιβλιογραφία
1. http://www.fistulafirst.org/
2. KDOQI : CLINICAL PRACTICE GUIDELINES FOR VASCULAR ACCESS, UPDATE 2006
3. Αρτηριοφλεβική αναστόμωση σε αιμοκαθαρόμενους ασθενείς. Μια συστηματική ανασκόπηση. Ελληνική Νεφρολογία 2011; 23(4) : 252-267
4. Allon M, Radeva M, Bailey J et al HEMO Study Group. The spectrum of infectionrelated morbidity in hospitalized hemodialysis patients. Nephrol Dial Transpant 2005; 20: 1180-1186
5. European Best Practice Guidelines for Hemodialysis  NDT,Volume 17, Issue suppl_7
6. Thomas M, Nesbitt C, Ghouri M, Hansrani M. Maintenance of Hemodialysis Vascular Access and Prevention of Access Dysfunction: A Review. Ann Vasc Surg. 2017 Aug;43:318-327. doi: 10.1016/j.avsg.2017.02.014. Epub 2017 May 4. Review.
7. Jemcov TK, Van Biesen W. Optimal timing for vascular access creation. J Vasc Access. 2017 Mar 6;18(Suppl. 1):29-33. doi: 10.5301/jva.5000685. Epub 2017 Mar 5. Review. PubMed PMID: 28297054.
8. Masengu A, Hanko J. Patient factors and haemodialysis arteriovenous fistula outcomes. J Vasc Access. 2017 Mar 6;18(Suppl. 1):19-23. doi: 10.5301/jva.5000665. Epub 2017 Mar 5. Review. PubMed PMID: 28297052.
9. Scher LA, Shariff S. Strategies for Hemodialysis Access: A Vascular Surgeon's Perspective. Tech Vasc Interv Radiol. 2017 Mar;20(1):14-19. doi: 10.1053/j.tvir.2016.11.002. Epub 2016 Nov 29. Review. PubMed PMID: 28279404


http://www.mesogeios.gr

Post a Comment

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.

Νεότερη Παλαιότερη