Στην πιτσαρία Akropolis, με φόντο φωτογραφία του Παρθενώνα, γίνονταν οι αγοραπωλησίες ανθρώπινων οργάνων. Αυτό, τουλάχιστον, καταγράφεται στο κατηγορητήριο των Αρχών της Κόστα Ρίκα, οι οποίες θεωρούν τον Έλληνα ιδιοκτήτη της πιτσαρίας Δ.Κ, ως έναν από τους
«Την περίοδο 2009 - 2010, ο Δ.Κ κατηγορείται ότι έβρισκε ξένους ασθενείς -κυρίως Έλληνες- που χρειάζονταν μεταμόσχευση νεφρού και ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν μεγάλα ποσά. Έπειτα στρατολογούσε φτωχούς ανθρώπους που έδιναν τα νεφρά τους επ’ αμοιβή και τους έφερνε σε επαφή με τους γιατρούς. Ήταν ένας μεσάζοντας» δήλωσε το 2014 ο εισαγγελέας της υπόθεσης, Ελίας Ντομίνγκο Καράνζα Μαξέρα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Καθημερινή", ο Μαξέρα επιβεβαιώνει ότι τουλάχιστον τρεις Έλληνες ταξίδεψαν στο Σαν Χοσέ για μεταμόσχευση νεφρού, χωρίς όμως να αναφέρει τα ακριβή ποσά που πλήρωσαν, ούτε και την μετέπειτα κατάσταση της υγείας τους.
Σύμφωνα με τις Αρχές, 12 δότες αντιμετώπισαν οργανική ανεπάρκεια μετά την παράνομη επέμβαση. Αμερικανός, σε μεγάλη ηλικία, που χειρουργήθηκε από το κύκλωμα, επέστρεψε στην πατρίδα του, εμφάνισε επιπλοκές στην υγεία του και απεβίωσε.
Η δίκη
Τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει στην Κόστα Ρίκα η δίκη, η οποία θεωρείται μία από τις σημαντικότερες των τελευταίων χρόνων. Ανάμεσα στους πέντε κατηγορούμενους για συμμετοχή σε κύκλωμα εμπορίας νεφρών βρίσκεται και ο Δ.Κ.
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου. Θα καταθέσουν συνολικά 25 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων είναι και 14 άτομα τα οποία φαίνεται να πληρώθηκαν για να πουλήσουν τα νεφρά τους. Υπολογίζεται πως έλαβαν ποσά από 5.000 έως 18.000 δολάρια.
Οι ποινές που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι μπορεί να επιφέρουν ποινές φυλάκισης έως και δέκα χρόνια.
Η ιστορία του Έλληνα κατηγορούμενου:
Στις 10 Οκτωβρίου το 2013, αστυνομικοί εισέβαλαν στην Akropolis και πέρασαν χειροπέδες στον ιδιοκτήτη.
Είχαν προηγηθεί συλλήψεις τεσσάρων γιατρών που εμπλέκονταν στην υπόθεση. Ανάμεσά τους, ο επικεφαλής του νοσοκομείου Calderon Guardia, Φρανσίσκο Μόρα Πάλμα, ο οποίος φαίνεται να λειτουργούσε ως εγκέφαλος του κυκλώματος και είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, αφού πλήρωσε την εγγύηση των 200.000 δολαρίων.
Αυτά τα τέσσερα χρόνια, ο Δ.Κ παραμένει ελεύθερος, με περιοριστικούς όρους: του έχει απαγορευτεί να αφήσει τη χώρα και η συναναστροφή με μάρτυρες της υπόθεσης. Σύμφωνα με τα λεγόμενα εκδότη τοπικής εφημερίδας, η πιτσαρία έχει κατεβασμένα ρολά.
Ο δικηγόρος του Έλληνα μετανάστη, σε παλιότερη συνέντευξή του, είχε δηλώσει πως ο Δ.Κ δεν είχε λάβει χρήματα ως προμήθεια για τις παράνομες μεταμοσχεύσεις. Επιπλέον, υποστήριξε πως ο ρόλος του πελάτη του περιορίστηκε στο να συστήσει έναν συγγενή στους γιατρούς.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση του συγγενή, ο δότης του νεφρού ήταν ένας 38χρονος άνεργος Κοσταρικανός, ο οποίος έλαβε το ποσό των 5.500 δολαρίων. Μετά τη συναλλαγή, ο 38χρονος σύστησε στο κύκλωμα και τον αδερφό του.
Δημοσίευση σχολίου
To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.
Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.
Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.