Χωρίς βελόνες και με ειδικές εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνα θα γίνονται σύντομα οι μετρήσεις ζαχάρου στους διαβητικούς, αλλάζοντας την καθημερινή και ελάχιστα επώδυνη συνήθεια δεκάδων ετών. Οι συσκευές κινητών τηλεφώνων της Silicon Valley θα δίνουν τόσο λεπτομερείς πληροφορίες στους ασθενείς, που η ρύθμιση του ζαχάρου θα
γίνεται παιχνίδι.
Τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, οι ρυθμιστικές Αρχές ενέκριναν το πρώτο σύστημα παρακολούθησης ζαχάρου που δεν χρειάζεται δείγμα αίματος. Πρόκειται για μία συσκευή της Abbott Laboratories που ονομάζεται FreeStyle Libre. Η συσκευή καταργεί τις ταινίες μέτρησης και παρακολουθεί τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα με έναν αισθητήρα που μοιάζει με στηθοσκόπιο και τοποθετείται στο πίσω μέρος του μπράτσου. Δεν χρειάζεται ούτε καν πίεση, καθώς λειτουργεί και πάνω από τα ρούχα.
Η Abbott είναι μία εταιρεία που έχει προχωρήσει την τεχνολογία της, ενώ υπάρχουν και άλλες όπως η Johnson & Johnson η οποία δεν άντεξε τον ανταγωνισμό με την Medtronics και έβαλε λουκέτο στο τμήμα αντλιών ινσουλίνης. Η Medtronics πάλι έχασε το ένα τρίτο της αγοραστικής της αξία στις 28 Σεπτεμβρίου, ημέρα που έλαβε την έγκριση για το νέο προϊόν η Abbott.
Αχαρτογράφητη αγορά
Για τους νικητές η αγορά των προϊόντων διαβήτη είναι τεράστια. Οι συσκευές διαβήτη έκαναν πέρυσι τζίρο 14 εκατομμύρια δολάρια μόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Ernst & Young. Μέχρι στιγμή ο όγκος πωλήσεων απευθύνεται σε 1,25 εκατομμύρια Αμερικανούς που έχουν εκδηλώσει διαβήτη της πιο σοβαρής μορφής της νόσου, που είναι ο διαβήτης τύπου 1. Το πάγκρεας των ανθρώπων με διαβήτη τύπου 1 δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη, οπότε είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουν συνεχή μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίματος, ώστε να γνωρίζουν ακριβώς τη στιγμή που θα πρέπει να κάνουν την ένεση ινσουλίνης.
Υπάρχουν ακόμη 20 εκατομμύρια Αμερικανοί με διαβήτη τύπου 2, των οποίων ο οργανισμός δεν διασπά όπως πρέπει την ινσουλίνη και με την πρόοδο του χρόνο η κατάσταση χειροτερεύει. Αρκετοί από αυτούς περιμένουν χρόνια για συσκευές ευκολότερης και λεπτομερέστερης μέτρησης ζαχάρου, προκειμένου να ελέγξουν μία κατάσταση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας όπως οι βλάβες στη νεφρική λειτουργία, καρδιολογικά προβλήματα κ.ά.
Σε αντίθεση με άλλα καταναλωτικά προϊόντα, οι συσκευές για τον διαβήτη αντιμετωπίζουν δύο μεγάλα εμπόδια. Το πρώτο είναι η Αρχή έγκρισή τους, δηλαδή ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και το δεύτερο οι ασφαλιστικές εταιρείες.
Όπως εξηγεί ο Ζόελ Γκόλντσμιθ, γενικός διευθυντής του τμήματος καινοτόμων προϊόντων της Abbott, οι απαιτήσεις που έχει το FDA είναι χρονοβόρες και θέτουν οποιοδήποτε νέο προϊόν σε δοκιμασίες με πολλαπλές λεπτομέρειες. «Κυκλοφορούν νέα μοντέλα κινητών κάθε έξι μήνες, όμως ο κόσμος των ιατρικών συσκευών δεν λειτουργεί στον ίδιο ρυθμό.
Επιπλέον, η κερδοφορία της επαναστατικής τεχνολογίας ελέγχεται έμμεσα και από τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες θα πρέπει να καλύψουν το νέο προϊόν για λογαριασμό του ασφαλισμένου τους. Το κόστος του Libre για παράδειγμα είναι περίπου 4 ευρώ την ημέρα, τιμής στην οποία συμπεριλαμβάνονται και δύο ανταλλακτικά που πρέπει να αντικαθίστανται κάθε δέκα ημέρες.
Πέρυσι ο FDA είχε δώσει άδεια κυκλοφορίας στο MiniMed 670G, μία συσκευή που μιμείται το πάγκρεας. Τοποθετείται με επέμβαση στον ασθενή και απελευθερώνει ινσουλίνη σαν τεχνητό πάγκρεας. Ωστόσο, η εταιρεία δεν μπορεί να πουλήσει το σωτήριο μηχάνημα, διότι ο FDA δεν έχει εγκρίνει ακόμη την εφαρμογή για το κινητό που ονομάζεται Suggar.IQ. Αυτή θα μετρά το σάχαρο και θα απελευθερώνει τις αντίστοιχες ποσότητες ινσουλίνης στο αίμα, ώστε να το διασπάσουν.
Το FreeStyle Libre είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ.
Δημοσίευση σχολίου
To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.
Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.
Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.