Προβληματισμοί, ηθικά και δεοντολογικά διλήμματα, θεραπευκτικές πρακτικές και αλτρουισμοί γύρω από τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων, ως πράξεις μεγίστης κοινωνικής πρόκλησης, αναδείχθηκαν χθες στη δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε ο Δήμος Λαρισαίων, η Νεφρολογική Κλινική Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο
τοπικός Σύλλογος Νεφροπαθών "Αγ. Αχίλλιος".
Η εκδήλωση που διεξήχθη, στο πλαίσιο του προγράμματος η "πόλη που μαθαίνει" και μετά το πέρας του Νεφρολογικού Συμποσίου Κεντρικής Ελλάδος, στο ξενοδοχείο «Imperial» πανεπιστημιακοί καθηγητές και εκπρόσωποι του συλλόγου μίλησαν για τις αδέσμευτες και αυθόρμητες δωρεές, προσέγγισαν ηθικά τις μεταμοσχεύσεις, μίλησαν για εμπειρίες ζωής και διατύπωσαν ενδιαφέρουσες απόψεις και διέλυσαν τους μύθους γύρω από το θέμα.
Η συζήτηση αποσκοπούσε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας στις δομές που υπηρετούν τη δωρεά και τη μεταμόσχευση οργάνων στη χώρα μας.
Οι ομιλητές, όπως ο διευθυντής ΕΣΥ της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων στο "Ιπποκράτειο" Γρ. Μυσερλής, ο διευθυντής της Ρευματολογικής Κλινικής ΠΓΝ Λάζ. Σακκάς, η νομικός επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Άννα Μαυροφόρου, η συντονίστρια του ΕΟΜ Β. Ελλάδας Δήμητρα Ζαχαρούδη, ο επίκουρος καθηγητής Νεφρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Θεόδωρος Ελευθεριάδης, ο καθηγητής διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής ΠΓΝ Λάρισας Ιωάννης Στεφανίδης και τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου "Αγ. Αχίλλιος" Γρηγόρης Μυσερλής και Κων. Μπυριτζάς, ανέδειξαν με σαφήνεια όλες τις πτυχές των μεταμοσχεύσεων φιλοδοξώντας όπως τόνισαν η δράση αυτή να βοηθήσει ώστε μακροπρόθεσμα να βελτιωθούν οι συνθήκες οργάνωσης και λειτουργίας των δομών σε συνεργασία με το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια καταγράφεται αύξηση της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το 2015 είχαμε συνολικά 39 δότες, την επόμενη χρονιά 51, και το 2017- έως τώρα- συνολικά 55 δότες. Όλες οι οικογένειες που συναίνεσαν στη δωρεά οργάνων, αλλά και η πολύτιμη βοήθεια του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας της χώρας μας, αποτελούν τους σημαντικότερους κρίκους που συνέβαλαν στην αύξηση της δωρεάς και των μεταμοσχεύσεων.
Να σημειωθεί ότι το νεφρολογικό συμπόσιο ολοκληρώθηκε χθες με σχετική ημερίδα γύρω από το θέμα της συμβολής της νοσηλευτικής φροντίδας στις θεραπείες του χρόνιου νεφροπαθή με τον καθηγητή Παθολογίας-Νεφρολογίας του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διευθυντή της Νεφρολογικής Κλινικής ΠΓΝ Λάρισας Ιωάννη Στεφανίδη να κάνει την αποτίμηση των εργασιών και να κηρύσσει τη λήξη του.
Δημοσίευση σχολίου
To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.
Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.
Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.