ΚΑΝΟΥΝ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ Ο ΕΝΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ ΟΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΛΙΝΕΣ
Το ιδιαίτερα σοβαρό και λεπτό ζήτημα λειτουργικότητας της Νεφρολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου φέρνει σήμερα στο φως η «Σημερινή» της Κυριακής, με στόχο να προσπαθήσει να αποτρέψει στο εγγύς μέλλον οποιεσδήποτε δυσάρεστες συνέπειες ένεκα της κατάστασης που επικρατεί στον χώρο
Αφορμή για να αναδειχθεί το θέμα είναι τα παράπονα των ίδιων των ασθενών αλλά και των οικείων τους, οι οποίοι βλέπουν τη θεραπεία αιμοκάθαρσης να γίνεται σε ανεπίτρεπτες συνθήκες εν έτει 2018. Σε έναν χώρο όπου έπρεπε να
υπάρχουν μόλις επτά κρεβάτια αιμοκάθαρσης, με βάση τα πρότυπα όπως καθορίζονται από τον Νόμο, σήμερα «φιλοξενούνται στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο» 14 κρεβάτια.Το ιδιαίτερα σοβαρό και λεπτό ζήτημα λειτουργικότητας της Νεφρολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου φέρνει σήμερα στο φως η «Σημερινή» της Κυριακής, με στόχο να προσπαθήσει να αποτρέψει στο εγγύς μέλλον οποιεσδήποτε δυσάρεστες συνέπειες ένεκα της κατάστασης που επικρατεί στον χώρο
Αφορμή για να αναδειχθεί το θέμα είναι τα παράπονα των ίδιων των ασθενών αλλά και των οικείων τους, οι οποίοι βλέπουν τη θεραπεία αιμοκάθαρσης να γίνεται σε ανεπίτρεπτες συνθήκες εν έτει 2018. Σε έναν χώρο όπου έπρεπε να
Στις πρώτες βοήθειες από την έξοδο κινδύνου!
Ο Περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (Έλεγχος Ίδρυσης και Λειτουργίας) Νόμος του 2001-90(Ι)/2001 καθορίζει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο τις ελάχιστες ωφέλιμες διαστάσεις που πρέπει να έχει μια τέτοια μονάδα. Για έναν θάλαμο 4 μηχανημάτων καθορίζεται ως ελάχιστο εμβαδόν τα 28τ.μ., ήτοι 7τ.μ. για το καθένα. Συνεπώς για τα 14 θα πρέπει να υπήρχαν, με απλά μαθηματικά, τουλάχιστον 98τ.μ. και όχι γύρω στα 50-55τ.μ. που υπάρχουν σήμερα.
Πέρα από τις δυσκολίες, τις οποίες οι λειτουργοί της Υγείας καθημερινά καλούνται να αντιμετωπίσουν, πρόβλημα υπάρχει, και μάλιστα σοβαρό, και για τους ίδιους τους ασθενείς. Όπως μας ελέχθη, υπήρξε περίπτωση στο πρόσφατο παρελθόν που ασθενής έπρεπε επειγόντως να διακομισθεί στις Πρώτες Βοήθειες για Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και χρησιμοποιήθηκε η πίσω πόρτα κινδύνου για να μη μετακινηθούν όλα τα κρεβάτια του θαλάμου και φυσικά οι νεφροπαθείς.
Σπουδαίο έργο σε ακατάλληλες συνθήκες
Σπουδαίο έργο σε ακατάλληλες συνθήκες
Σήμερα το Τμήμα Νεφρολογίας στην Πάφο λειτουργεί με δυο γιατρούς, ενώ για πολλά χρόνια, μέχρι το 2016, λειτουργούσε με μόνο έναν, αν και στα 30 χρόνια λειτουργίας του έφτασε από τους έξι ασθενείς να εξυπηρετεί πέραν των 75. Στα χρόνια αυτά οι αιμοκαθάρσεις από 1280 πήγαν σε 10.273, δείχνοντας τη ραγδαία ανάπτυξη του Τμήματος, το οποίο εξυπηρετεί και αρκετούς μεταμοσχευθέντες. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι το σύνολο των ασθενών που μεταμοσχεύθηκαν και επισκέπτονται την Κλινική ήταν 78 κατά το 2017, ποσοστό που προσεγγίζει το 50% του συνόλου των ασθενών, κάτι που σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές κλινικές είναι μόλις στο 20%.
Το Τμήμα περιλαμβάνει Μονάδα αιμοκάθαρσης, περιτοναϊκή κάθαρση, εξωτερικό ιατρείο, εσωτερικούς ασθενείς, μεταμοσχευθέντες ασθενείς, τους επισκέπτες ασθενείς για αιμοκάθαρση καθώς και το ερευνητικό πρόγραμμα για τις κληρονομικές νεφροπάθειες.
Για όλα αυτά αλλά και για το ότι στην Πάφο οι ασθενείς είναι στα ίδια επίπεδα με το Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου υπάρχουν πέντε νεφρολόγοι, το Υπουργείο Υγείας έκρινε σκόπιμο να περιλάβει στον προϋπολογισμό του 2018 ποσό €100.000 για να ξεκινήσει η διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής της νέας μονάδας, που ήδη έχει χοροθετηθεί πλησίον της Παιδιατρικής Μονάδας του Γενικού Νοσοκομείου, στη βορειοανατολική πλευρά, δίπλα από την εκκλησία, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να γίνει οτιδήποτε.
Απογοητευμένος ο υπεύθυνος της Κλινικής
Απογοητευμένος ο υπεύθυνος της Κλινικής
Την πιο πάνω κατάσταση επιβεβαίωσε και ο Βοηθός Διευθυντής Νεφρολογίας και υπεύθυνος του Τμήματος, Δρ Λάκης Γιουκκάς, ο οποίος υπηρετεί στη μονάδα εδώ και χρόνια. «Αναμένουμε από το Υπουργείο Υγείας να προωθηθεί η δημιουργία των νέων χώρων, για να μπορέσουν αφενός να εξυπηρετηθούν με καλύτερο τρόπο οι ασθενείς αλλά και για να αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε πιθανός κίνδυνος για την υγεία τους», σημειώνει.
Ερωτηθείς αν ένεκα της κατάστασης αυτής κινδυνεύουν άμεσα ζωές, ο κ. Γιουκκάς απάντησε πως δεν μπορεί να πει πως δεν κινδυνεύουν, αφού έφερε ως παράδειγμα το ότι οι ασθενείς που πάσχουν από νεφρολογικά προβλήματα και υποβάλλονται σε αιμοδιάλυση ή οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι και πιο ευάλωτοι σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.
Ο Δρ Λάκης Γιουκκάς, ο οποίος έχει ταυτιστεί με την προσφορά του στους νεφροπαθείς ασθενείς, αναφέρει ότι αν και γίνεται ένα σπουδαίο και αξιόλογο έργο, δηλώνει απογοητευμένος γιατί οι συνθήκες δεν επιτρέπουν στην ομάδα της Νεφρολογικής Κλινικής να παρέχει την φροντίδα και την περίθαλψη στους ασθενείς που δικαιούνται, λόγω του προβλήματος ακαταλληλότητας του χώρου. «Φτάσαμε σε ένα αξιοζήλευτο επίπεδο, σε αποτελέσματα και κλινικό έργο», υπογραμμίζει.
«Πλέον οι ασθενείς δεν πρέπει να απευθύνονται στα Νοσοκομεία Λεμεσού και Λευκωσίας για τις θεραπείες τους, ενώ γίνεται και σπουδαία δουλειά σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Νεφροπαθών και Φίλων, καθώς και με το Πανεπιστήμιο Κύπρου στα ζητήματα που αφορούν τα ερευνητικά προγράμματα για τις κληρονομικές νεφροπάθειες και κυρίως την Κυστική Μυελική Νόσο και την Οικογενειακή Μικροσκοπική Αιματουρία.
Τι λένε οι ασθενείς;
Τι λένε οι ασθενείς;
Οι ασθενείς συνήθως δεν διαμαρτύρονται, αφού μέσα από τις δυσκολίες μαθαίνουν να είναι υπομονετικοί και να αντιμετωπίζουν με αξιοπρέπεια τις συνθήκες τις οποίες έχουν να αντιμετωπίζουν. Σήμερα η Κλινική φιλοξενεί άτομα από 25 χρονών μέχρι και τα 80.
Η σύζυγος ενός από τους ασθενείς, την οποία συναντήσαμε έξω στο διάδρομο του Νοσοκομείου να περιμένει τον άντρα της να ολοκληρώσει την αιμοκάθαρσή του, ανέφερε στη «Σημερινή» της Κυριακής με παράπονο πως «δεν είναι κατάσταση αυτή που επικρατεί. Είναι ντροπή για το κράτος μας», είπε, «για την Κοινωνία να έχει αυτούς τους ανθρώπους που υποφέρουν τον έναν πάνω στον άλλο. Ο άντρας μου μού λέει να μη διαμαρτύρομαι και να μη θυμώνω, αλλά δεν μπορώ να μένω απαθής τη στιγμή που βλέπω ότι όλοι δυσκολεύονται. Ακόμη και το προσωπικό δεν μπορεί να εξυπηρετήσει και να περιθάλψει με τον τρόπο που θα ήθελε τους ασθενείς, αφού ακόμα και οι νοσηλεύτριες στριμώχνονται για να πλησιάσουν τα μηχανήματα και να φροντίσουν τους ανθρώπους μας», πρόσθεσε.
Ένας νεαρός που περίμενε τον πατέρα του να ολοκληρώσει τη θεραπεία του, ανέφερε στη «Σ» ότι νιώθει απογοήτευση και θυμό. «Μπορεί ο πατέρας μου να λέει ότι συνήθισε και να μην έχει παράπονο, όπως θέλει να πιστεύουμε, όμως εγώ που σπούδασα στην Αγγλία και έτυχε να επισκεφθώ νοσοκομεία και κλινικές εκεί, μπορώ να κάνω σύγκριση των προσφερόμενων ιατρικών υπηρεσιών στις δυο χώρες προς τους πολίτες τους. Είμαστε επιεικώς απαράδεχτοι. Σε κάποιες περιπτώσεις, μόνο με αφρικανικές χώρες μπορούμε να συγκριθούμε», μας είπε, εμφανώς θυμωμένος.
Κλινική δίχως θαλάμους και περιφερόμενοι ασθενείς
Κλινική δίχως θαλάμους και περιφερόμενοι ασθενείς
Η Νεφρολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου λειτουργεί ως Κλινική με υπεύθυνη και στελεχωμένη ομάδα, που αποτελείται από ακόμη ένα γιατρό (ενώ χρειάζεται ακόμη ένας) και διαθέτει και 18 νοσηλεύτριες. Εκείνο που δεν διαθέτει είναι θάλαμο νοσηλείας, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να νοσηλεύονται δεξιά και αριστερά σε όλους του θαλάμους του Νοσοκομείου Πάφου όπου υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες. Δηλαδή για να κάνουν οι γιατροί τον καθιερωμένο γύρο που κάνουν το πρωί, ίσως χρειαστεί να γυρίσουν όλους τους ορόφους του Νοσοκομείου για να βρουν τους ασθενείς τους!
Πέρα από την άμεση επέκταση που χρειάζεται ο θάλαμος αιμοκάθαρσης, χρειάζονται βοηθητικοί χώροι, δυο ακόμη γραφεία, ένα για τον δεύτερο γιατρό και ένα για την προϊσταμένη νοσηλευτική λειτουργό, ξεχωριστοί χώροι προετοιμασίας, για τους άνδρες και τις γυναίκες ασθενείς, ξεχωριστή τραπεζαρία για τους ασθενείς και ξεχωριστός χώρος ξεκούρασης του νοσηλευτικού προσωπικού. Χρειάζεται ακόμη νέος χώρος για την περιτοναϊκή κάθαρση, καθώς και ένας χώρος για διενέργεια νεφρικών βιοψιών και τοποθέτησης κεντρικών φλεβικών καθετήρων. Κατά τα άλλα, η Κλινική λειτουργεί κανονικά…
Δημοσίευση σχολίου
To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.
Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.
Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.