Την επίτευξη ενός ακόμα ορόσημου στη νεότερη ιστορία των μεταμοσχεύσεων στην Κύπρο ανακοίνωσε σήμερα κατά τη
διάρκεια διάσκεψης Τύπου, παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο Καθηγητής Βασίλης Χατζηαναστασίου.
Πρόκειται για μεταμόσχευση νεφρού σε ασθενή με πολύ σπάνιο μεταβολικό σύνδρομο, επέμβαση που κατατάσσει την Κύπρο στον παγκόσμια χάρτη των μεταμοσχεύσεων νεφρού για σπάνια μεταβολικά νοσήματα.
Μιλώντας κατά τη διάσκεψη Τύπου, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο αξιόλογο έργο που επιτελείται από τη Μεταμοσχευτική Κλινική από την έναρξη της λειτουργίας της στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
«Έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 200 μεταμοσχεύσεις νεφρών, με το ποσοστό της βιωσιμότητας των μοσχευμάτων, αλλά και των ίδιων των ασθενών να είναι πολύ ψηλότερα από το μέσο όρο σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Τα αποτελέσματα αυτά είναι αδιαμφησβήτητα από τα καλύτερα παγκοσμίως και τιμούν την πατρίδα μας», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.
Πρόσθεσε πως σήμερα λειτουργούν πέντε Μονάδες Αιμοκάθαρσης παγκύπρια, όπου εξυπηρετούνται περίπου 800 ασθενείς αιμοκάθαρσης και περιτοναϊκής κάθαρσης. 800 ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού βρίσκονται υπό παρακολούθηση στα δημόσια νοσηλευτήρια και εκτελούνται κατά μέσο όρο 25 μεταμοσχεύσεις νεφρών, ετησίως.
Επιπρόσθετα, ο κ. Υπουργός επεσήμανε πως το Υπουργικό Συμβούλιο, ως ελάχιστη αναγνώριση στους θανούντες δότες οργάνων και τις οικογένειές τους, αποφάσισε όπως οι άμεσες οικογένειες των θανούντων δοτών δικαιούνται πλέον δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία. Οι δε ζώντες δότες οργάνων παρακολουθούνται δια βίου δωρεάν στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο, για θέματα που σχετίζονται με τη δωρεά του νεφρού τους.
Καταληκτικά, ο κ. Ιωάννου σημείωσε πως «το Υπουργείο Υγείας, έχοντας ως γνώμονα την σημαντικότητα της μεταμόσχευσης οργάνων, προχώρησε στην επαρκή στελέχωση της Μεταμοσχευτικής Κλινικής, και με την ολοκλήρωση πλέον της Νέας Μονάδας Αιμοκάθαρσης, προχωρούμε στη δημιουργία ανεξάρτητου χώρου για το Μεταμοσχευτικό Κέντρο, όπου θα περιθάλπονται οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς κατ’ αποκλειστικότητα».
Η δαπάνη για τη δημιουργία Μεταμοσχευτικού Κέντρου έχει ήδη συμπεριληφθεί στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου, δήλωσε, και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2019.
Ακολούθως, ο Καθηγητής Χατζηαναστασίου, παρουσιάζοντας το εξειδικευμένο περιστατικό, ανέφερε πως ο ασθενής πάσχει από νόσημα που χαρακτηρίζεται από γονιδιακή μετάλλαξη με αποτέλεσμα την έλλειψη ενζύμου, απαραίτητο για τον μεταβολισμό των αμινοξέων διακλαδισμένης αλύσου.
Σημείωσε δε πως χωρίς μεταμόσχευση οδηγεί με βεβαιότητα στην απώλεια ζωής στις πρώτες 2-3 δεκαετίες της ζωής του ασθενούς.
Μιλώντας για τις δυσκολίες στη μεταμόσχευση, ο δρ Χατζηαναστασίου υπογράμμισε πως αυτές επιλύθηκαν μέσα από ομαδική προσπάθεια και καλή επικοινωνία ανάμεσα σε όλα τα Τμήματα και τις Υπηρεσίες του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ενώ υπήρχε καθημερινή επικοινωνία με ομάδα μεταβολικών νοσημάτων από βρετανικά νοσοκομεία.
Τέλος, ο δρ Χατζηαναστασίου ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για την επιτυχή έκβαση της επέμβασης, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στη στήριξη που λαμβάνει η Μεταμοσχευτική Κλινική από το Υπουργείο Υγείας, που επηρεάζει περίπου 1.000 οικογένειες στην Κύπρο. Ο Υπουργός Υγείας, με τη σειρά του, διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο θα συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό της μεταμοσχευτικής ομάδας και να ενισχύει το έργο τους.
Δημοσίευση σχολίου
To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.
Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.
Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.