Δύο εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο επειδή δεν μπορούν να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού

Σύμφωνα με τον νέο -δεύτερο κατά σειρά- Παγκόσμιο Άτλαντα Υγείας Νεφρών, που παρουσιάσθηκε στη Μελβούρνη από τη
 Διεθνή Εταιρεία Νεφρολογίας, μέχρι το 2030 περίπου14,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν νεφρική νόσο τελικού σταδίου (έναντι 9,7 εκατομμυρίων το 2010) και από αυτούς μόνο τα5,4 εκατομμύρια θα λαμβάνουν την απαραίτητη θεραπεία.
Η αδυναμία να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση ή να κάνουν μεταμόσχευση νεφρού στοιχίζει τη ζωή σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους, παγκοσμίως, κάθε χρόνο.
Βάσει των δεδομένων που καταγράφονται στον Παγκόσμιο Άτλαντα Υγείας Νεφρών, ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία για την υγεία των νεφρών σε 160 χώρες, εκτιμάται ότι περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους στον πλανήτη (το 10%) πάσχει από χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ). Πολλοί από τους ασθενείς δεν έχουν καν επίγνωση της κατάστασης της υγείας τους, επειδή η πάθηση αργεί να εμφανίσει συμπτώματα. Η υψηλή αρτηριακή πίεση του ασθενούς ή ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσουν σταδιακά στην επιδείνωση της ΧΝΝ και στην εξέλιξή της σε νεφρική νόσο τελικού σταδίου.
Σύμφωνα με στοιχεία, περίπου το ένα χιλιοστό (0,1%) του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από νεφρική νόσο τελικού σταδίου. Τα υψηλότερα ποσοστά της νόσου καταγράφονται στις χώρες χαμηλού εισοδήματος και είναι ποσοστά έως επτά φορές μεγαλύτερα από εκείνα που καταγράφονται στις πλούσιες χώρες. Ωστόσο, μόνο το 4% του πληθυσμού των φτωχότερων χωρών έχει τη δυνατότητα να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση ή να κάνει μεταμόσχευση νεφρού, έναντι του ποσοστού 60% των ασθενών στις ανεπτυγμένες χώρες.
Καθώς «φιλτράρουν» το αίμα και αποβάλλουν το περιττά υγρά από το σώμα, τα νεφρά έχουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού. Η κακή-ανεπαρκής λειτουργία τους μπορεί να συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, αύξηση του κινδύνου για εγκεφαλικό, καρδιοπάθεια και ακρωτηριασμούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιο Άτλαντα (ο πρώτος είχε παρουσιαστεί στο Παγκόσμιο Συνέδριο Νεφρολογίας στο Μεξικό το 2017) στο 60% των χωρών του κόσμου υπάρχει έλλειψη σε ειδικούς νεφρολόγους, ενώ στο 63% των χωρών σημειώνεται ελλιπής γνώση και ενημέρωση των ασθενών. Η μεγαλύτερη έλλειψη νεφρολόγων υπάρχει στη Νότια Ασία και στην Αφρική.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: AP/ Ebrahim Noroozi

Post a Comment

To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.

Νεότερη Παλαιότερη