Επιστήμονες από το Πρώτο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Σέτσενοφ της Μόσχας, σε συνεργασία με συναδέλφους από το Εθνικό Ερευνητικό Πανεπιστήμιο Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας (ΜΙΕΤ) δημιούργησαν μία πρωτότυπη συσκευή για αιμοκάθαρση που ζυγίζει
3,5 κιλά και χωρά σε ένα σακίδιο πλάτης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάστηκαν αιμοκάθαρση για χρόνιες παθήσεις των νεφρών το 2010. Η ανάγκη για αιμοκάθαρση μπορεί να διπλασιαστεί μέχρι το 2030.
Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Τέλισεφ, τον διευθυντή του Ινστιτούτου Βιονικής Τεχνολογίας και Μηχανικής του Πανεπιστημίου Σέτσενοφ, αυτό που προσφέρουν οι ερευνητές είναι ένας εναλλακτικός μηχανισμός υποστήριξης ζωής για ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια.
Η χρήση ενός τέτοιου φορητού νεφρού, όχι μόνο επιτρέπει μεγαλύτερη άνεση στη θεραπεία των ασθενών αλλά και εξατομικευμένη θεραπεία με έλεγχο της διαδικασίας της περιτοναϊκής αιμοκάθαρσης.
Η συσκευή αποτελείται από ένα σύστημα αντλιών και βαλβίδων που επιτρέπουν την κυκλοφορία υγρού μέσω ενός συστήματος φίλτρων για μηχανικό καθαρισμό, στήλες ρόφησης και έναν ηλεκτρολύτη, ένα δοχείο για την περίσσεια υγρού που αφαιρείται από το σώμα, καθώς και μία μπαταρία και ένα σύστημα ελέγχου.
Πλεονεκτήματα της φορητής συσκευής
Μία φορητή συσκευή για τον τεχνητό καθαρισμό αίματος θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ελλείψεων των υφιστάμενων συσκευών και των μεθόδων αιμοκάθαρσης.
Ένα από τα πλεονεκτήματά της είναι ότι ο ασθενής μπορεί να πραγματοποιήσει αυτή τη διαδικασία στο σπίτι μόνος του.
Μπορεί αρχικά να γίνει με ιατρική επίβλεψη, όμως μετέπειτα, μόλις οριστούν οι παράμετροι, ο ασθενής μπορεί να τη χειρίζεται μόνος του.
Χρήση μοντέρνας τεχνολογίας
Η συσκευή ελέγχεται μέσω μίας εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο, η οποία μπορεί να καθορίσει τη θερμοκρασία, την πίεση της ροής του υγρού καθώς και άλλους δείκτες, ειδοποιώντας τον ασθενή εάν οι τιμές βρίσκονται εκτός του φυσιολογικού εύρους.
Κόστος και προοπτικές
Οι επιστήμονες εργάζονται τώρα στη συλλογή στατιστικών για τη θεραπεία της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας στα ζώα.
Στη συνέχεια, στόχος τους είναι να προσελκύσουν επενδυτές και να διεξαγάγουν μελέτες κλινικής έρευνας.
Σχεδιάζεται επίσης η οργάνωση της παραγωγής, η απόκτηση πιστοποίησης και η είσοδος της συσκευής στην αγορά έως το 2020-2023.
Προς το παρόν, το κόστος της θεραπείας με τη χρήση της συσκευής τεχνητού νεφρού είναι συγκρίσιμο με την αιμοκάθαρση και την περιτοναϊκή κάθαρση.
Μακροπρόθεσμα, προβλέπεται να μειωθεί το κόστος κατά 1,5 φορές σε σχέση με τις κλινικές μεθόδους, έτσι ώστε να φθάσει στα 40 δολάρια ανά διαδικασία.
Δημοσίευση σχολίου
To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.
Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.
Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.