Η Ακαδημία Νεφρολογίας & Νεφρολογικής Φροντίδας και η Πανεπιστημιακή Νεφρολογική Κλινική του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας διοργανώνει για μια ακόμη φορά στις
6-8 Δεκεμβρίου 2018, στη Λάρισα, στο ξενοδοχείο Larissa Imperial, το Νεφρολογικό Συμπόσιο 2019. Όπως κάθε χρόνο το Νεφρολογικό Συμπόσιο επικεντρώνει στις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις στη Νεφρολογία και τη Νεφρολογική Φροντίδα.
Το Νεφρολογικό Συμπόσιο 2019, υπό την προεδρεία του κ. Ιωάννη Στεφανίδη, Καθηγητή Παθολογίας – Νεφρολογίας, διευθυντή της Νεφρολογικής Κλινικής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διοργανώνεται για έβδομη φορά. Το Νεφρολογικό Συμπόσιο πρόκειται και εφέτος να καλύψει σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις στις νεφρικές παθήσεις που αφορούν τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία. Θα παρουσιαστούν ποικίλα θέματα, τα οποία, θα αφορούν όλο το φάσμα των νεφρικών παθήσεων και τη νεφρική μεταμόσχευση.
Η Χρόνια Νεφρική Νόσος παρουσιάζει σήμερα συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα. Στο τελικό στάδιό της εφαρμόζεται η μεταμόσχευση νεφρού και η θεραπεία νεφρικής υποκατάστασης (αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση), η οποία αν και σώζει ζωές συνιστά ένα δυσβάστακτο φορτίο τόσο ατομικά όσο και κοινωνικά. Για το λόγο αυτό, στη χρόνια νεφρική νόσο έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η ορθή θεραπεία.
Προς την κατεύθυνση αυτή, η αγαστή συνεργασία τόσο σε επιστημονικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο πολλών ιατρικών ειδικοτήτων και του παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι απολύτως απαραίτητη. Το Νεφρολογικό Συμπόσιο 2019 φιλοδοξεί να γίνει αρωγός στην προσπάθεια αυτή. Βασικός στόχος της εκδήλωσης είναι η συμβολή σε μια αποτελεσματικότερη και ορθότερη αντιμετώπιση των νεφρικών παθήσεων. Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται διακεκριμένοι επιστήμονες με καταξιωμένο κλινικό και ερευνητικό έργο στη Νεφρολογία και σε άλλους τομείς της ιατρικής.
Το επιστημονικό πρόγραμμα επικεντρώνεται σε αιτιοπαθογενετικούς μηχανισμούς τόσο των νεφρικών παθήσεων όσο και τη αρτηριακής υπέρτασης. Θα παρουσιαστούν στοιχεία από τη βασική έρευνα στους τομείς αυτούς. Με αυτό τον τρόπο επιχειρείται η σύνδεση του ερευνητικού εργαστηρίου με την κλινική νεφρολογία.
Κεντρική θέση στο πρόγραμμα κατέχουν ειδικά και σύγχρονα θέματα σχετικά με τη νεφρική μεταμόσχευση καθώς και με την αντιμετώπιση της Οξείας Νεφρικής Βλάβης και την παρακολούθηση και τη θεραπεία της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου. Σημαντικές παρουσιάσεις θα αφορούν την αρτηριακή υπέρταση, τη διαβητική νεφροπάθεια, τα συγγενή νοσήματα, την περιτοναϊκή κάθαρση και τη μεταμόσχευση. Επιπλέον θα καλυφθούν ειδικά θέματα σχετικά με τις νευρομυϊκές διαταραχές και τις διαταραχές του ύπνου.
Θεματολογία που αφορά την αρτηριακή υπέρταση περιλαμβάνεται σε δύο συγκεκριμένες ομιλίες: από τον κ. Δ, Βλαχάκο Καθηγητή Παθολογίας-Νεφρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών την Παρασκευή 6.12.2019 στις 20:30 με τίτλο «Παρανοήσεις στην έρευνα και την κλινική ιατρική – το παράδειγμα της αρτηριακής υπέρτασης,» και από τον Νεφρολόγο, τ. Διευθυντή της ΜΤΝ του ΓΝ Κερκύρας Δρ. Ε. Κουλουρίδη το Σάββατο 7.12.2019 στις 12:00 με τίτλο «Χλώριο και παθογένεια της αρτηριακής υπέρτασης».
Το Σάββατο 7.12.2019 στις 20:30 θα λάβει χώρα διάλεξη από την Καθηγήτρια Ιατρικής των Μεταγγίσεων του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σχετικά με τη νεφροπάθεια σε πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες.
Όπως κάθε χρόνο την τελευταία ημέρα του Συμποσίου στo πλαίσιo της Ημερίδας Νεφρολογικής Φροντίδας, την Κυριακή 8.12.2019, καλύπτονται θέματα νοσηλευτικής και φροντίδας των ασθενών με χρόνιες νεφρικές παθήσεις. Μεγάλη βαρύτητα δίνεται εκτός από την εκπαίδευση των νοσηλευτών της νεφρολογικής φροντίδας και στην εκπαίδευση των ασθενών, των φροντιστών καθώς και στην αφύπνιση της κοινής γνώμης σε θέματα Νεφρολογίας και Νεφρολογικής Φροντίδας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τελετή λήξης του Συμποσίου την Κυριακή 8.12.2019 κατά την οποία στις 14:30 θα λάβει χώρα διάλεξη του Διδάκτορα Ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Προέδρου της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, Παιδιάτρου και λογίου Δρ. Δημήτρη Καραμπερόπουλου με τίτλο «Πλησιάζοντας στο 2021 – Η κληρονομιά του Ρήγα Βελεστινλή».
Το Νεφρολογικό Συμπόσιο μοριοδοτείται από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, σύμφωνα με τα κριτήρια της EACCME-UEMS, με 19 Μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης και από την Ελληνική Ένωση Νοσηλευτών με 12 Μορια Συνεχιζόμενης Νοσηλευτικής Εκπαίδευσης.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, δικαίωμα παραλαβής πιστοποιητικού με μοριοδότηση έχει κάθε σύνεδρος ο οποίος έχει παρακολουθήσει 60% των ωρών του επιστημονικού προγράμματος Δορυφορικά συμπόσια και διαλέξεις επιχορηγούμενα από φαρμακευτικές εταιρίες δεν μοριοδοτούνται. Η καταμέτρηση του χρόνου παρακολούθησης θα γίνεται με τη χρήση αναγνωστών γραμμωτού κώδικα (barcode scanners) στις κονκάρδες των συνέδρων. Η συνολική ώρα παρακολούθησης του επιστημονικού προγράμματος του Συμποσίου αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για τη διάθεση των μορίων, σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες.
Δημοσίευση σχολίου
To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.
Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.
Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.