Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών με επιστολή της προς το Υπουργείο Υγείας, ζήτησε μεγαλύτερη προστασία και κάλυψη των αναγκών των ασθενών από την
Πολιτεία κατά τους θερινούς μήνες.Οι ασθενείς με τελικό στάδιο χρόνιας νεφρικής νόσου είναι αναγκασμένοι για 13 φορές τον μήνα να μεταβαίνουν σε μία μονάδα αιμοκάθαρσης ( Μονάδα Τεχνητού Νεφρού -ΜΤΝ- ή Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης – ΜΧΑ- ) προκειμένου να υποβληθούν στην απολύτως απαραίτητη για τη ζωή τους συνεδρία αιμοκάθαρσης . Ως εκ τούτου είναι δύσκολο να πηγαίνουν διακοπές και αυτό δε μπορούν να το πραγματοποιούν σε όποια περιοχή το επιθυμούν.
Μέχρι την ύπαρξη του ΠΔ 225/2000 (194/Α/7-9-2000), που έδωσε τη δυνατότητα για δημιουργία ΜΧΑ και την ανάπτυξη αυτών σε όλη την Ελληνική Επικράτεια ( Ηπειρωτική και Νησιωτική ), οι ως άνω ασθενείς δεν είχαν σχεδόν καμία δυνατότητα να μπορέσουν να κάνουν ολιγοήμερες έστω διακοπές εξ αιτίας του ότι οι λειτουργούσες μονάδες αιμοκάθαρσης στη χώρα μας ήταν ελάχιστες και μόνο σε μεγάλα αστικά κέντρα.
Τα παράπονα της ΠΟΝ
Έτσι, η ΠΟΝ στην επιστολή της μεταξύ άλλων ανέφερερε τα εξής:
«Στις παρούσες συνθήκες, συνθήκες μιας πανδημίας εκ του κορωνοϊού ( COVID 19) , η πολύπαθής αυτή ομάδα ασθενών είναι αυτοί που διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό, λόγω των μετακινήσεων τους προς τις μονάδες αιμοκάθαρσης και του εκεί συγχρωτισμού τους και ως εκ τούτου πρέπει να εφαρμόζουν με την μέγιστη σχολαστικότητα τα ενδεδειγμένα μέτρα προφύλαξης, γεγονός που μεταξύ των άλλων τους δημιουργεί μια σημαντική ψυχολογική πίεση. Την ψυχολογική αυτή πίεση η πολιτεία/το Υπουργείο υγείας φαίνεται ότι φρόντισε να την επιδεινώσει με τη σημαντικά χρονική καθυστέρηση ανακοίνωσης μέτρων για την πρόληψη της μετάδοση του ιού εντός των ΜΤΝ και ΜΧΑ, παρά τις συνεχείς παρακλήσεις μας και με την μόλις προ τριημέρου ένταξή τους, σε ένα βαθμό, στις ευπαθείς ομάδες (ΦΕΚ 1800/Β/11.5.2000).
Μήπως πάλι το Υπουργείο Υγείας ενήργησε εγκαίρως για την τακτοποίηση των περιφερόμενων ανασφάλιστων αιμοκαθαιρόμενων ασθενών (δηλαδή το σταμάτημα της μετάβασης τους στο εκάστοτε εφημερεύων νοσοκομείο για να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση και την τοποθέτηση τους σε ΜΧΑ ή ΜΤΝ του ιδιωτικού τομέα αφού δεν υπήρχαν μόνιμες θέσεις αιμοκάθαρσης στις ΜΤΝ του δημόσιου τομέα υγείας για αυτούς ώστε να έχουν και μια σταθερή παρακολούθηση και να μην αποτελούν μια ωρολογιακή βόμβα για την μετάδοση του ιού από Μονάδα σε Μονάδα Αιμοκάθαρσης του δημόσιου τομέα υγείας );; Καμία μέριμνα και για αυτούς τους ασθενείς.
Δυστυχώς και αυτό το πρόβλημα λύθηκε και πάλι με δική μας παρέμβαση και πίεση προς τον ΕΟΠΥΥ και την έκδοση μια ΠΝΠ ( ΦΕΚ 68/Α/20.3.2020). Μια λύση όμως που δεν είναι καθόλου οριστική αφού η τοποθέτηση των ασθενών αυτών σε Μονάδες Αιμοκάθαρσης του ιδιωτικού τομέα υγείας έχει διάρκεια κάποιων μηνών, αλλά και γιατί μετά την ημερομηνία έκδοσης της ΠΝΠ έχουν προκύψει και θα προκύπτουν και νέοι ανασφάλιστοι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς για τους οποίους δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα που θα υποβάλλονται μονίμως σε αιμοκάθαρση και έτσι μια άλλη ωρολογιακή βόμβα δημιουργείται για την μετάδοση του ιού στις Μονάδες Αιμοκάθαρσης των νοσοκομείων.
Μήπως Το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να βγάλει κάποια εγκύκλιο που να επιλύει το ως άνω θέμα π.χ. με το να τοποθετεί τους νέους ανασφάλιστους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς στις ΜΤΝ των νοσοκομείων που έγινε η πρώτη ένταξη στην αιμοκάθαρση ή αναλογικά στις ΜΤΝ της ομάδας των νοσοκομείων που συν εφημερεύουν και διαθέτουν ΜΤΝ;; Η πανδημία φαίνεται ότι στην χώρα μας φθίνει με τα μέτρα που ελήφθησαν και όλος ο κόσμος και μεταξύ αυτών και οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς ελπίζουν ότι σε κάποια φάση κατά τα μέσα Ιουλίου θα μπορέσουν να κάνουν κάποιες ολιγοήμερες διακοπές.
Το πρόβλημα όμως με τους ασθενείς αυτούς είναι ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουν θέση για να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση για τις ημέρες των διακοπών στις κοντινές με τον τόπο των διακοπών τους μονάδες αιμοκάθαρσης και σε επικοινωνία που άρχισαν να έχουν με τους υπεύθυνους λειτουργίας των μονάδων ιατρούς διαπίστωσαν ότι ο καθένας επιβάλλει τα δικά του μέτρα για να τους δεχθεί. Άλλος θέλει να έχουν τεστ κορωνοϊού για να τους δεχθεί , παρότι αιμοκαθαίρονται σε μονάδα αιμοκάθαρσης χωρίς να έχει εμφανιστεί κρούσμα θετικό σε COVID 19 ( υπάρχει τέτοια οδηγία από τον ΕΟΔΥ; Κανείς δε γνωρίζει.), άλλος τους επισημαίνει ότι όταν θα πάνε στην μονάδα θα πρέπει επιπρόσθετα να τους υποβάλλει σε αιμοκάθαρση για μια εβδομάδα σε συνθήκες υπόπτου κρούσματος, γεγονός που δυσκολεύει να τους δεχθεί αφού θα απαιτηθεί ενασχόληση μιας νοσηλεύτριας με ειδικές συνθήκες και δεν υπάρχει δυνατότητα κ.α. Εννοείται ότι οδηγίες με τις προϋποθέσεις που ίσως θα πρέπει να υφίστανται σε περίπτωση μετακίνησης αιμοκαθαιρόμενου από την μονάδα του αιμοκάθαρσης σε άλλη μονάδα και πάλι δεν υπάρχουν.
Γιατί άλλωστε να υπάρχουν για μια μικρή ομάδα ασθενών και μάλλον έτσι τους θεωρεί το Υπουργείο Υγείας; Μήπως θα πρέπει να ανακοινωθούν κάποιες;;; Μήπως το Υπουργείο Υγείας το θέμα των υποβαλλόμενων σε αιμοκάθαρση ασθενών και γενικά των νεφροπαθών θα πρέπει να το αντιμετωπίσει περισσότερο σοβαρά;;;;; Θα πει κανείς και πότε τους αντιμετώπισε σοβαρά» κατέληγε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών.
Δημοσίευση σχολίου
To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.
Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.
Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.