Τι είναι το ηπατονεφρικό σύνδρομο;
Το ηπατονεφρικό σύνδρομο είναι ένας τύπος προοδευτικής νεφρικής ανεπάρκειας που παρατηρείται σε άτομα με εκτεταμένη ηπατική βλάβη, συχνά προκαλούμενη από κίρρωση. Καθώς οι νεφροί σταματούν να λειτουργούν, τοξίνες αρχίζουν να συσσωρεύονται στο σώμα. Τελικώς, αυτό οδηγεί σε νεφρική ανεπάρκεια.
Υπάρχουν δύο μορφές ηπατονεφρικού συνδρόμου. Ο τύπος 1 σχετίζεται με ταχεία νεφρική ανεπάρκεια και υπερπαραγωγή κρεατινίνης. Ο τύπος 2 σχετίζεται με μια πιο σταδιακή νεφρική βλάβη. Γενικώς εξελίσσεται πιο αργά και τα συμπτώματα είναι πιο ήπια.
Το ηπατονεφρικό σύνδρομο είναι μια πολύ σοβαρή πάθηση και στις περισσότερες περιπτώσεις θανατηφόρος. Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Biochemist Reviews, τα άτομα με ηπατονεφρικό σύνδρομο τύπου 1 έχουν ένα μέσο χρόνο επιβίωσης 2 εβδομάδες. Οποιοσδήποτε ασθενής με τύπο 1 θα πεθάνει μέσα σε 8 ως 10 εβδομάδες, εκτός εάν πραγματοποιηθεί επειγόντως μεταμόσχευση
ήπατος. Ο μέσος χρόνος επιβίωσης για τον τύπο 2 είναι 6 μήνες.Συμπτώματα
Ποια είναι τα συμπτώματα του ηπατονεφρικού συνδρόμου;
Τα συμπτώματα του ηπατονεφρικού συνδρόμου θα πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται ως επείγον ιατρικό περιστατικό. Αν βιώνετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω, επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας. Η θεραπεία είναι ιδιαίτερα επείγουσα αν παράλληλα λαμβάνετε αγωγή και για άλλα νεφρικά προβλήματα.
Κοινά συμπτώματα του ηπατονεφρικού συνδρόμου περιλαμβάνουν:
- Ναυτία
- Εμετό
- Σύγχυση
- Αύξηση βάρους
- Πρησμένο θώρακα
- Ίκτερο
- Άνοια
- Παραλήρημα
- Μυϊκούς σπασμούς
- Ούρα σκούρου χρώματος
- Μειωμένη ποσότητα ούρων
Αίτια
Ποιες είναι οι αιτίες και οι προδιαθεσικοί παράγοντες του ηπατονεφρικού συνδρόμου;
Το ηπατονεφρικό σύνδρομο είναι μια επιπλοκή της ηπατοπάθειας και προκαλείται σχεδόν πάντα από την κίρρωση του ήπατος. Αν έχετε κίρρωση, ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο του ηπατονεφρικού συνδρόμου. Αυτοί περιλαμβάνουν:
- Χρήση διουρητικών
- Γαστρεντερική αιμορραγία
- Μη σταθερή αρτηριακή πίεση
- Οξεία αλκοολική ηπατίτιδα
- Αυτόματη βακτηριακή περιτονίτιδα
- Άλλες μολύνσεις (ειδικά στους νεφρούς)
Διάγνωση
Πώς γίνεται η διάγνωση του ηπατονεφρικού συνδρόμου;
Ο γιατρός θα υποψιαστεί ότι μπορεί να πάσχετε από την εν λόγω πάθηση κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης. Θα αναζητήσει ενδείξεις ηπατονεφρικού συνδρόμου, όπως:
- Ίκτερο
- Διογκωμένο μαστικό ιστό
- Συσσώρευση υγρών στο θώρακα
- Έλκη στο δέρμα
Η διάγνωση του ηπατονεφρικού συνδρόμου σημαίνει τον αποκλεισμό άλλων αιτιών νεφρικής ανεπάρκειας. Αυτό απαιτεί μία σειρά εξετάσεων αίματος και ούρων, οι οποίες θα βοηθήσουν το γιατρό να αξιολογήσει την ηπατική και νεφρική λειτουργία. Σε σπάνιες περιπτώσεις, το ηπατονεφρικό σύνδρομο μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς των οποίων το ήπαρ έχει υποστεί βλάβη από άλλες αιτίες πέραν της κίρρωσης. Αν δεν έχετε κίρρωση, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει επιπρόσθετες εξετάσεις για ιική ή αλκοολική ηπατίτιδα.
Θεραπεία
Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές του ηπατονεφρικού συνδρόμου;
Φάρμακα που ονομάζονται αγγειοσυσταλτικά μπορούν να βοηθήσουν τη χαμηλή αρτηριακή πίεση που προκαλείται εξαιτίας του ηπατονεφρικού συνδρόμου. Η αιμοκάθαρση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει τα νεφρικά συμπτώματα. Η διαδικασία αυτή φιλτράρει τα βλαβερά απόβλητα και το περιττό άλας και νερό από το αίμα και πραγματοποιείται σε νοσοκομείο ή σε κλινική αιμοκάθαρσης. Η μεταμόσχευση ήπατος είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για το ηπατονεφρικό σύνδρομο. Ωστόσο, η λίστα αναμονή για μία τέτοια μεταμόσχευση είναι πολύ μεγάλη και πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν προτού κάποιο μόσχευμα γίνει διαθέσιμο. Αν λάβετε μόσχευμα, οι πιθανότητες επιβίωσης βελτιώνονται σημαντικά.
Επιπλοκές και Έκβαση
Ποιες είναι οι επιπλοκές και η μακροπρόθεσμη έκβαση του ηπατονεφρικού συνδρόμου;
Το ηπατονεφρικό σύνδρομο είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρο. Όμως, μία μεταμόσχευση ήπατος μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής. Οι επιπλοκές του συνδρόμου συνήθως εμφανίζονται κατά τη νεφρική νόσο τελικού σταδίου και περιλαμβάνουν:
- Βλάβη οργάνων
- Συσσώρευση υγρών
- Δευτερογενείς μολύνσεις
- Κώμα
Πρόληψη
Υπάρχει πρόληψη για το ηπατονεφρικό σύνδρομο;
Ο μόνος σίγουρος τρόπος να αποτρέψετε το ηπατονεφρικό σύνδρομο είναι να διατηρήσετε το ήπαρ σας υγιές. Προκειμένου να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης κίρρωσης, αποφύγετε την κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων αλκοόλ.
Επίσης, θα πρέπει να αποφύγετε να μολυνθείτε από ηπατίτιδα. Η ηπατίτιδα Α και Β μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό. Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας C. Ορισμένα μέτρα πρόληψης που μπορείτε να λάβετε για την πρόληψη της ηπατίτιδας C είναι:
- Να πλένετε τα χέρια σας μετά από μία χειραψία
- Να βάλετε το/τη σύντροφό σας να εξεταστεί για ηπατίτιδα C
- Να μη μοιράζεστε βελόνες με κανένα
- Να μη χρησιμοποιείτε παράνομες ουσίες
- Να κάνετε πάντα σεξ με προφυλάξεις
- Ορισμένες αιτίες της κίρρωσης δεν μπορούν να προληφθούν. Αν βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης κίρρωσης, ο γιατρός θα χρειαστεί να ελέγχει την ηπατική λειτουργία σας τακτικά. Μπορεί επίσης να ζητήσει εξετάσεις αίματος, καθώς και απεικονιστικές εξετάσεις, για την ανίχνευση πρώιμων σημείων της νόσου.
Δημοσίευση σχολίου
To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.
Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.
Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.