«Θα ήθελα κάποια μέρα να θεωρείται δεδομένη η δωρεά οργάνων ή ο κόσμος να είναι πιο ευαισθητοποιημένος και ενημερωμένος». Τα λόγια του Μάριου Δημητρίου έβγαιναν αυθόρμητα, αβίαστα, κάνοντας όποιον έχει απέναντί του να γίνεται σύμμαχός του σ΄αυτή την προσπάθεια.
Ο Μάριος σήμερα είναι 35 ετών. Επτά χρόνια πριν ξαναγεννήθηκε. Ήταν Απρίλιος του 2014 όταν έμαθε τα ευχάριστα. Βρέθηκε συμβατός δότης καρδιάς μετά από χρόνια αναμονής στην Ιταλία. Στη συνέντευξή του στο SigmaLive εξιστορεί την ιστορία του, την ημέρα που άλλαξε η ζωή του αλλά και τις δράσεις της δεύτερης οικογένειάς του, πλέον, της Παγκύπριας Συμμαχίας Σπάνιων Παθήσεων.
Στα 16 άλλαξε η ζωή του…
Όπως όλα σχεδόν τα παιδιά της ηλικίας του, ο Μάριος στα 16 του έπαιζε ποδόσφαιρο. Οι εξετάσεις για το νέο δελτίο υγείας, θα του άλλαζαν όμως τη ζωή. «Έπρεπε να ανανεώσω το δελτίο υγείας για να συνεχίσω να παίζω ποδόσφαιρο. Από τις εξετάσεις φάνηκε ότι είχα πρόβλημα με την καρδιά μου. Στα 16 μου τότε, αυτό που με ενόχλησε ήταν ότι έπρεπε να σταματήσω το ποδόσφαιρο . Αυτό θεωρούσα το μεγαλύτερό μου πρόβλημα».
Οι γιατροί συνέχιζαν να τον παρακολουθούν ώσπου έφτασε η μεγάλη απόφαση για τη μεταμόσχευση.
«Το παρακολουθούσαμε συνεχώς και στη διάρκεια των χρόνων η υπερτροφία μυοκαρδίου, άρχισε να επιδεινώνεται. Το 2009 μου τοποθετήθηκε απιδυνωτής και βηματοδότης. Πλέον ήταν δεδομένο ότι η μεταμόσχευση θα ήταν η μοναδική λύση».
Το 2011 ο Μάριος βρέθηκε στην Ιταλία και μπήκε στη λίστα αναμονής για την καρδιά που θα του έδινε μια νέα ζωή. Μήνας σταθμός ο Απρίλιος του 2014, που από τον πιο δύσκολο μήνα της ζωής του μεταφράζεται πλέον για τον ίδιο ως ο μήνας που άλλαξε τα πάντα προς το καλύτερο. «Το 2012 μπήκα στη λίστα αναμονής και τον Απρίλιο του 2014 γεννήθηκα ξανά. Μετά από διάφορους ιατρικούς ελέγχους τον Ιανουάριο του 2015 επέστρεψα πίσω στην Κύπρο».
Δίπλα του ήταν πάντοτε η οικογένειά του. Η θετική του ενέργεια δεν τον άφησε ποτέ να πέσει ψυχολογικά. «Περάσαμε τα πάντα με χαμόγελο. Γνωρίζαμε ότι εάν το αντιμετωπίσουμε με χαμόγελο όλα θα πήγαιναν καλά. Και έτσι έγινε. Είμαστε σήμερα εδώ και μιλάμε. Μπορεί να πει κάποιος πως ήταν η πιο δύσκολη περίοδος αλλά εκείνη η μέρα του Απριλίου ήταν για εμένα η καλύτερη μέρα της ζωής μου».
«Η καρδιά μου κτυπάει Ιταλικά»
Ο Μάριος εκμυστηρεύεται πως για κάποιο λόγο από μικρός ένιωθε πως θα ήθελε να είχε γεννηθεί στην Ιταλία. «Δεν ξέρω γιατί αλλά πάντα έλεγα πως όταν παντρευτώ θα ΄θελα να βρεθώ με την οικογένειά μου στην Ιταλία για ένα μεγάλο ταξίδι. Δεν ήξερα όμως τι θα ακλουθούσε».
Οι μεταμοσχευμένοι μπορούν να στείλουν γράμμα στην οικογένεια του δότη τους. Ο Μάριος έμαθε λίγο καιρό αργότερα πως η «καρδιά του κτυπάει Ιταλικά», όπως εξιστορεί ο ίδιος. «Μου είπαν ότι πήρα μια νεαρή υγιή καρδιά. Μετά από χρόνια ο γιατρός, μου έδωσε ένα όνομα. Γνωρίζω πως η καρδιά μου κτυπά Ιταλικά. Το γράμμα στην οικογένεια του δότη μου ή το ευχαριστώ σ΄αυτούς δεν συγκρίνεται. Αυτός ο άνθρωπος, ο άνθρωπός τους, μου έδωσε ξανά ζωή».
Η οικογένεια της Παγκύπριας Συμμαχίας Σπάνιων Παθήσεων
Ο Μάριος έχει πλέον ως μοναδικό στόχο, να ενημερώνει όσο περισσότερο κόσμο μπορεί για τη δωρεά οργάνων. Μέσα από τις δράσεις της δεύτερής του οικογένειας, της Παγκύπριας Συμμαχίας Σπάνιων Παθήσεων, προωθούν την ιδέα της δωρεάς οργάνων.
«Ένιωσα ότι είναι καθήκον μου να βοηθήσω. Για όσους συνανθρώπους μας περιμένουν ή όσους έφυγαν περιμένοντας. Είναι καθήκον για εμάς τους μεταμοσχευμένους να προσπαθούμε με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε. Στην Κύπρο υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης. Θα πρέπει με κάποιο τρόπο και σταδιακά να μπει στα σχολεία μας και να καλλιεργηθεί αυτή η κουλτούρα».
Η Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων, μέσα από διάφορες εκδηλώσεις ενημερώνει σε μια μεγάλη προσπάθεια που γίνεται, για ευαισθητοποίηση των πολιτών όσον αφορά τη δωρεά οργάνων.
Φέτος και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, την 1η Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας. Εκεί, μεταμοσχευμένοι θα παραθέσουν προσωπικές τους φωτογραφίες από πριν και μετά την μεταμόσχευσή τους, δίνοντας το μήνυμα της δεύτερης ευκαιρίας για ζωή.
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τρία μέλη της Συμμαχίας. Τον Σύνδεσμο Ασθενών Ήπατος και Φίλωhttps://www.dwrea-zois.gr/2021/10/blog-post_51.htmlν Κύπρου «Προμηθέας», τον Σύνδεσμο Αμυλοείδωσης Κύπρου και Παιδιά με Ηπατικές Παθήσεις.
*Το SigmaLive με σειρά συνεντεύξεων θα προχωρήσει σε νέες συνεντεύξεις από άτομα που έχουν μεταμοσχευθεί, βάζοντας ένα μικρό λιθαράκι στη προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη δωρεά οργάνων.
Δημοσίευση σχολίου
To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.
Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.
Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.