Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, ο Σύλλογος Νεφροπαθών Νομού Ημαθίας, διοργάνωσε ενημερωτική ημερίδα με ομιλητές εξέχουσες προσωπικότητες της ιατρικής κοινότητας.
Η 1η Νοεμβρίου κάθε έτους έχει θεσπιστεί ως Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).
Η ενδιαφέρουσα ημερίδα που ως στόχο είχε την ενίσχυση της ιδέας της δωρεάς οργάνων ως κουλτούρα στον Ελληνικό λαό και την αύξηση μεταμοσχεύσεων στην χώρα μας, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας, παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αρχής και Εκκλησίας, από τον ιατρικό χώρο, ασθενών και πολιτών.
Αναλυτικά τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν τα εξής:
-Υπέρταση και χρόνια νεφρική νόσος
-Διαβητική νεφροπάθεια
-Πρόγραμμα άσκησης σε χρόνια νεφρική νόσο (Χ.Ν.Ν.)
-Μεταμοσχεύσεις νεφρού σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο (Χ.Ν.Ν.)
Την ημερίδα, που αφορούσε θέματα ενημερωτικά και καίρια για τους νεφροπαθείς, αλλά και τη δυνατότητα δωρεάς οργάνων, συντόνισε και πλαισίωσε ο νεφρολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ Νοσοκομείου Βέροιας, Ραφαήλ Παπαδόπουλος.
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Ημαθίας Αθανάσιος Λιόλος αναφέρθηκε στους αξιόλογους επιστήμονες που απαρτίζουν το πάνελ των ομιλητών και στους σκοπούς της ημερίδας που είναι πρωτίστως η ενημέρωση των πολιτών, η πρόληψη, η θεραπεία και τέλος η δωρεά οργάνων. «Να περάσουμε το μήνυμα της δωρεάς. Ξεκινώντας από την αιμοδοσία να περάσουμε στη δωρεά οργάνων, που είναι το υπέρτατο δώρο και μπορεί να σώσει 8 – 10 άτομα σήμερα».
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Χρήστος Σβάρνας, πρόεδρος της Πανελλήνιες Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, ο οποίος ήρθε από την Αθήνα για να τιμήσει την εκδήλωση του Συλλόγου Νεφροπαθών Ημαθίας, με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμόσχευσης. Ο κ. Σβάρνας απεύθυνε μήνυμα προς τους πολίτες «θα πρέπει να ευαισθητοποιηθεί όλη η κοινωνία και να γίνει δωρητής οργάνων σώματος, ουσιαστικά μιλάμε για μετά θάνατον. Είναι μία πολύ απλή διαδικασία, που μπορεί να γίνει μέσα από το taxis είτε από το ΚΕΠ είτε δια αλληλογραφίας να εγγραφεί ο οποιοσδήποτε ενήλικας πολίτης στο Εθνικό Μητρώο Δωρητών του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων… Η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται στην 23η θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τους δότες, τους δυνητικούς δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, δηλαδή συγκεκριμένα είναι στο 8,8 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμό όταν η ο μέσος όρος της Ευρώπης κινείται στο 19,8. Όμως τα τελευταία χρόνια έχουν συμβεί αρκετές μεταβολές προς το καλύτερο. Βρισκόμασταν πριν από 3-4 χρόνια στο 4 και κάτι και τώρα βρισκόμαστε στο 8,1 και είναι θετικό αυτό, όπως επίσης είναι πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι στη ζώσα μεταμόσχευση μπορούμε να πούμε ότι είμαστε στην τέταρτη θέση στην Ευρώπη με ποσοστό 10,1 έναντι 6.1 που είναι ο μέσος όρος της Ευρώπης. Είναι ένα πάρα πολύ θετικό πρόσημο και πρέπει όλοι να συμβάλουμε προς αυτήν την κατεύθυνση».
Χαιρετισμό απεύθυνε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας Πρόδρομος Ισαακίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις που πραγματοποιεί ο σύλλογος στο πλαίσιο ενημέρωσης του κοινού και τόνισε τη σημασία δωρεάς οργάνων.
Έπειτα τον λόγο πήραν οι επιστήμονες.
Η Ειδική Νεφρολόγος - εξειδικευμένη στην αρτηριακή υπέρταση και επιστημονικά υπεύθυνη νεφρολόγος στη Μ.Χ.Α. Ευαγγελισμός, Ελένη Ιντζεβίδου, είπε ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται από τον Σύλλογο Νεφροπαθών με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Μεταμοσχεύσεων, που τιμάται την 1η Νοεμβρίου και κάθε χρόνο ο Σύλλογος διοργανώνει ενημερωτικές εκδηλώσεις με σκοπό την ενημέρωση του κοινού. Έπειτα αναφέρθηκε στην χρόνια νεφρική νόσο και την αρτηριακή υπέρταση και πώς συσχετίζονται αυτές οι δύο παθήσεις.
Ο Ειδικός Νεφρολόγος και επιστημονικά υπεύθυνος νεφρολόγος Μ.Χ.Α. στο Ίασις, Πέτρος Σπυρόπουλος αναφέρθηκε στην διαβητική νεφροπάθεια και στις επιπλοκές που προκαλεί ο διαβήτης, συγκεκριμένα στους νεφρούς, αλλά και στα υπόλοιπα ζωτικά όργανα. Η ομιλία αφορούσε όλους τους πολίτες και ο γιατρός αναφέρθηκε κι επικεντρώθηκε στην πρόληψη, ώστε να μην αυξηθεί ο πληθυσμός των διαβητικών, ο οποίος αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία 20 χρόνια και ειδικά τα τελευταία 5 χρόνια που έχει εκτοξευτεί ο συνολικός αριθμός των διαβητικών ασθενών παγκοσμίως. Πρότεινε λύσεις ώστε να αποφευχθεί κάποιος να γίνει διαβητικός εάν αλλάξει και στραφεί προς την κατεύθυνση της αλλαγής του καθημερινού στάτους της ζωής, να μπει η άσκηση μέσα στην καθημερινή ζωή και ιδίως η αεροβική άσκηση, καθώς και η αλλαγή στην διατροφή, με στροφή στην μεσογειακή δίαιτα. Αυτοί είναι μερικοί παράμετροι που βοηθάνε στην μείωση της γλυκόζης στο αίμα και στους λιγότερους διαβητικούς ανθρώπους.
Η νοσηλεύτρια βιολόγος και εργαστηριακή συνεργάτιδα στο εργαστήριο αθλητιατρικής του ΤΕΦΑΑ του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και μέλος της μαιευτικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (μεταδιδακτορική ερευνήτρια), Βασιλική Μίχου, αναφέρθηκε στα προγράμματα άσκησης σε άτομα με χρόνια νεφρική νόσο
Ο Μυσερλής Γρηγόριος νεφρολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ χειρουργική κλινική μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ. στο Ιπποκράτειο Γ.Ν. Θεσσαλονίκης, με αφορμή την Ημέρα Μεταμόσχευσης, ανέπτυξε το θέμα της μεταμόσχευσης νεφρού, που είναι ένα κοινωνικό όχι μόνο ιατρικό θέμα, το οποίο αγγίζει όλους τους συνανθρώπους μας, κυρίως όσον αφορά τη δωρεάν οργάνων. «Η χρόνια νεφρική νόσος σήμερα παγκόσμια τείνει να λάβει μία επιδημική μορφή και οι τρόποι αντιμετώπισης της είναι βέβαια αρκετοί, όπως είναι η αιμοκάθαρση, η περιτοναϊκή κάθαρση, η συντηρητική θεραπεία, τα φάρμακα, αλλά η μεταμόσχευση αποτελεί την μοναδική θεραπεία που επαναφέρει τον άνθρωπο στην κανονική ποιότητα ζωής. Ο χρόνιος νεφροπαθής έχει καλύτερη επιβίωση από ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και φυσικά μετά την μεταμόσχευση αυτή η ποιότητα ζωής βελτιώνεται όλο και περισσότερο. Το πρόβλημα που υπάρχει με την έλλειψη των δοτών δεν είναι μόνο πανελλήνιο είναι και παγκόσμιο και γίνονται προσπάθειες για να αυξηθούνε και η σώσες και οι πτωματικές δωρεές. Η πτωματική δωρεά τα τελευταία χρόνια έχει δείξει αυξητική άνοδο στην πατρίδα μας, ευελπιστούμε ότι στα επόμενα χρόνια και η ζώσα δωρεά, δηλαδή από ζώντα δότη θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο ούτως ώστε να πλησιάσουμε τον μέσο όρο δωρεάς της Ευρώπης. Εγώ σαν γιατρός που εργάζομαι στις μεταμοσχεύσεις πάνω από 30 χρόνια εκείνο που έχω αντιληφθεί και που έχω καταλάβει είναι ότι όταν ένας άρρωστος παίρνει νεφρικό μόσχευμα χαίρεται πάρα πολύ, επανέρχεται στην κοινωνική του ζωή, επανέρχεται στη δουλειά του. Ζει μιά φυσιολογική ζωή είτε είναι άντρες είτε είναι γυναίκα. Οι γυναίκες μάλιστα μετά την νεφρική μεταμόσχευση όταν έχουν φυσιολογική νεφρική λειτουργία μπορεί να τεκνοποιήσουν, να κάνουν παιδιά. Οι άντρες να επανέλθουν στη δουλειά τους και να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Επίσης η μεταμόσχευση νεφρού προσφέρει και οικονομικό όφελος στην πατρίδα μας γιατί σε βάθος χρόνου κοστίζει λιγότερο από τη αιμοκάθαρση, επομένως είναι χρέος όλων μας να ενισχύσουμε την ιδέα της δωρεάς οργάνων», είπε μεταξύ άλλων.
Στην ημερίδα παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Νομού Μαγνησίας και αντιπρόεδρος Α’ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, Βασίλειος Γιαννακός. Ο κ. Γιαννακός, που επί 18 έτη είναι ενεργό μέλος των δύο φορέων, απόψε δέχθηκε την πρόσκληση του κ. Λιόλιου που είναι αντιπρόεδρος Β’ στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών και χρόνια φίλος και συνεργάτης του. Πριν 18 χρόνια ο κ. Γιαννακός έλαβε το Δώρο Θεού, όπως το ονόμασε, κι από τότε έδωσε όρκο για όσα χρόνια του επιτρέπεται να διαδίδει την ιδέα της δωρεάς οργάνων. Σε αυτό συνέβαλε και η μεταμόσχευση που έκανε πρόσφατα ο γιος του, που πήρε μόσχευμα από την μητέρα του. «Το Δώρο Θεού το περιμένουν 1.200 συνάνθρωποι μας στην Ελλάδα. Περιμένουν μέρα –νύχτα, σας το λέω κι ήδη έχω συγκινηθεί, ότι περιμένουν ένα τηλεφώνημα για να πάρουν αυτό το Δώρο Θεού. Καμιά φορά συζητώντας με φίλους λέω «δεν έχω πάρει ούτε ένα λαχείο» και μου απαντούν «πρόεδρε εσύ πήρες το μεγαλύτερο λαχείο της ζωής σου». Όντως είναι έτσι όπως το λένε και ευχαριστώ το Θεό που έχω 18 χρόνια και ελπίζω και παρακαλάω κάθε μέρα, άμα έρθει η ώρα να φύγω με το μόσχευμα. Γιατί την ταλαιπωρία δεν την καταλαβαίνει όποιος δεν κάνει αιμοκάθαρση. Τι σημαίνει να μην μπορείς να πιεις νερό, να πηγαίνεις ανά δύο μέρες για τέσσερις ώρες στη μονάδα για αιμοκάθαρση και να βλέπεις το νερό σαν αγίασμα. Γιατί όταν κάνεις αιμοκάθαρση ο οργανισμός σου και ανάβει μέσα και θέλεις να πιεις νερό. Θυμάμαι όταν έκανα εγώ 18 μήνες, μας έδιναν παγωμένο νερό και δεν με δρόσιζε. Εύχομαι σε όλους δύναμη και υγεία και πάντοτε να μην λέμε ποτέ. Ποτέ δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Το μήνυμά μου είναι ότι όλοι είμαστε εκ γεννηθείς δωρητές οργάνων, αλλά πρέπει πάντα με τη συναίνεση συγγενών, εύχομαι να μην συμβεί σε κανέναν, όμως εάν κάποιος έχει δικό του άνθρωπο στην εντατική και πουν οι υπεύθυνοι ότι δεν υπάρχει μέλλον και ότι πρέπει να αποσυνδεθεί, οι συγγενείς θα πρέπει να πάρουν την γενναία απόφαση για δωρεά οργάνων, γιατί περιμένουν πολλοί».
Στο τέλος απαντήθηκαν ερωτήματα του κοινού.
Δημοσίευση σχολίου
To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.
Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.
Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.