Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η κοινή διαγνωστική εξέταση ίσως να κρύβει περισσότερα απ’ όσα φανταζόμασταν, συμβάλλοντας στην πρώιμη διάγνωση ασθενειών, όπως είναι ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η νεφρική ανεπάρκεια. Πώς μπορεί αυτή η συνηθισμένη εξέταση αίματος να αναδείξει μοναδικές πληροφορίες για κάθε ασθενή;
Προς το παρόν, τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος αναλύονται βάσει ενός γενικού εύρους αναφοράς, αλλά η νέα μελέτη από ερευνητές του Mass General Brigham δείχνει ότι αυτή η προσέγγιση μπορεί να μην αναδεικνύει σημαντικά στοιχεία για την υγεία μας. Σε μια αναδρομική ανάλυση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα εύρη αναφοράς ή τα «σημεία αναφοράς» είναι μοναδικά για κάθε ασθενή.
Εξατομικευμένη γενική αίματος για πιο ακριβή αποτελέσματα
Η μελέτη αποκάλυψε ότι η γενική εξέταση αίματος ενός υγιούς ατόμου μπορεί να διαφέρει από το 98% των υπόλοιπων υγιών ενηλίκων. «Η γενική εξέταση αίματος είναι μια κοινή εξέταση, και η μελέτη μας δείχνει ότι οι τιμές της μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο, ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους» δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας John Higgins, από το Center for Systems Biology και το Department of Pathology του Massachusetts General Hospital (MGH).
«Μια πιο εξατομικευμένη και ακριβής προσέγγιση θα μπορούσε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα ποσοτικά την υγεία ή τις παθήσεις ενός ατόμου. Η σταθερότητα και η εξειδίκευση των σημείων αναφοράς για κάθε ασθενή μπορούν να προσφέρουν νέες ευκαιρίες για εξατομικευμένη παρακολούθηση υγιών ενηλίκων, όπως προβλέπει η ακριβής ιατρική», συνέχισε.
Οι δείκτες της γενικής εξέτασης αίματος είναι γνωστό ότι μεταβάλλονται λόγω γενετικής, ιστορικού ασθενειών και ηλικίας. Ωστόσο, η νέα μελέτη προτείνει ότι κάθε ασθενής έχει ένα «σημείο αναφοράς»—μια σταθερή τιμή γύρω από την οποία κυμαίνονται οι μετρήσεις.
Πρώιμη διάγνωση με εξατομικευμένα σημεία αναφοράς στη γενική αίματος
Λαμβάνοντας υπόψη τα εξατομικευμένα σημεία αναφοράς της γενικής εξέτασης αίματος, οι γιατροί ίσως να μπορούν να διαγνώσουν ασθένειες στα πρώιμα στάδια σε φαινομενικά υγιείς ενήλικες, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η νεφρική ανεπάρκεια, όπου η έγκαιρη παρέμβαση είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Η μελέτη, της οποίας πρώτος συγγραφέας είναι ο Brody H. Foy, ερευνητής στο MGH και νυν μέλος του διδακτικού προσωπικού του Department of Laboratory Medicine & Pathology στο University of Washington, έδειξε ότι για πολλές ασθένειες, τα σημεία αναφοράς προσφέρουν έναν σχετικό κίνδυνο δύο έως τεσσάρων φορές υψηλότερο, συγκρίσιμο με εκείνον που παρέχουν οι συνήθεις μέθοδοι ελέγχου ασθενειών.
Νέες προοπτικές για πιο στοχευμένες θεραπείες
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτά τα σημεία αναφοράς ανοίγουν νέους δρόμους για τη μελέτη των μηχανισμών που σχετίζονται με τα διαφορετικά όρια της γενικής εξέτασης αίματος.
Επιπλέον, οι πληροφορίες από αυτά τα σημεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία πιο εξατομικευμένων θεραπευτικών πλάνων, όπως η αξιολόγηση για την ανάγκη επιπρόσθετων ελέγχων για ακριβέστερη διάγνωση.
Πηγές: Medical Xpress, Nature, NIH, Science Daily
Δημοσίευση σχολίου
To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.
Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.
Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.