Στην Κρήτη, κάθε πέντε λεπτά ένας συμπολίτης μας χρειάζεται αίμα, με βάση τα στοιχεία του “ΑιματοΚρήτη”, με τους
Κρητικούς να αποδεικνύουν ότι είναι εκεί για τον άλλο, χωρίς οι μονάδες αίματος να φέρουν το όνομά μας...Σταθερή και η αύξηση του αριθμού των εθελοντών αιμοδοτών στη χώρα μας, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να σημειώνει πως είναι η πρώτη χώρα διεθνώς σε αριθμό αιμοδοτών ανά πληθυσμό. Η Κρήτη και οι Κρητικοί παραμένουν πρώτοι των πρώτων. Το επόμενο άλμα είναι η καθιέρωση της τακτικής αιμοδοσίας, για να μπορούμε να μοιραστούμε τη ζωή με τους άλλους, στο χειρουργείο, στο έκτακτο περιστατικό, με τα παιδιά με λευχαιμία, με τους αιμοκαθαιρόμενους...
«Ό,τι φαινόταν δύσκολο πριν από 40 χρόνια, σήμερα, στην πάντα πρωτοπόρα Κρήτη, είναι στάση ζωής», λέει στη “Νέα Κρήτη” και στο neakriti.gr η πρόεδρος του “ΑιματοΚρήτη”-γιατρός Ειρήνη Γεργιανάκη, καθώς από την ενδοχώρα νότια του Ηρακλείου και τη Γόρτυνα μια χούφτα ανθρώπων, με πολλές δυσκολίες για την εποχή και ταμπού (1984-1985), προχώρησαν στη σύσταση του πρώτου Πανελλαδικού Συλλόγου για τη Δωρεά Οργάνων Σώματος, για να ακολουθήσει από το 2008 και μετά η δράση της αιμοδοσίας, που σήμερα περηφανεύεται για τα βήματά της σε πανελλαδικό επίπεδο. Ό,τι φαινόταν δύσκολο και περιβαλλόταν από τους “δεσμούς” αίματος μεταξύ των οικογενειών, των συγγενών και των φίλων, σήμερα οδεύει προς το παρελθόν, καθώς οι ασθένειες, τα έκτακτα περιστατικά και οι ανάγκες ζωής έδειξαν τον δρόμο αλλαγής κουλτούρας προς τη ζωή.
Επόμενος στόχος κατά την ίδια είναι το “άλμα” προς την τακτική αιμοδοσία, παρά τη μέχρι τώρα προσπάθεια, χωρίς το άγχος της εξασφάλισης των απαραίτητων μονάδων για όλα τα παραπάνω.
...«Δύσκολο ήταν το εγχείρημα, αλλά όχι ακατόρθωτο, καθώς η ψυχή και το μυαλό του Κρητικού γρήγορα αντιλήφθηκε ότι μπροστά στον κίνδυνο ενώνεις δυνάμεις και το “εμείς” γίνεται στόχος. Στην πράξη τούς αποδείξαμε ότι επιχειρούμε με το “εμείς” κι όχι για να δημιουργήσουμε μία κλειστή τράπεζα αίματος. Η πράξη κι ο χρόνος έδειξε το μεγαλείο του ανθρώπου, που δεν τον ενδιαφέρει να γράψει το όνομά του πάνω σε μία φιάλη αίματος, αρκεί αυτή να φτάσει εκεί που πρέπει και να σώσει μια ζωή. Μία φιάλη για τον ασθενή, το παιδί με λευχαιμία, τον χρόνια πάσχοντα, τον τραυματία... Με υπομονετικά, επίμονα, σταθερά βήματα, οι μέρες αιμοδοσίας έγιναν ημέρες γιορτής. Ο εθελοντισμός μετατράπηκε σε ακτιβισμό. Η πράξη κι ο χρόνος κρατούν σταθερά την Κρήτη στην πρώτη θέση πανελλαδικά στην προσφορά αίματος, που καλύπτει όχι μόνο τις δικές μας ανάγκες, αλλά βοηθάει σημαντικά και την υπόλοιπη χώρα», επισήμανε η πρόεδρος του “ΑιματοΚρήτη”.
«Όχι γιατί δε θέλει ο πολίτης στις άλλες περιοχές να συνδράμει το ίδιο, αλλά γιατί αντιμετωπίζει τις ελλείψεις στις δομές Υγείας. Κι αν κάποιος θέλει με παραδείγματα να μιλήσει για τη στάση των Κρητικών, αρκεί να γυρίσει το μυαλό πίσω στην περίοδο της πανδημίας, όπου ο εθελοντισμός σε δύσκολες συνθήκες ήταν παροιμιώδης, ενώ στην τραγωδία των Τεμπών οι ουρές αναμονής σε νοσοκομεία και πλατείες έξω από τις κινητές μονάδες ήταν τεράστιες».
Το “μέγα δώρο” για τον συνάνθρωπο
Σε μια κοινή προσπάθεια, όπου καλούνται όλοι να συμμετάσχουν, καθώς η αιμοδοσία απευθύνεται σε όλους, η Κρήτη με τη συνεισφορά των αιμοδοτών της δείχνει τον δρόμο. Τίποτα εύκολο και τίποτα δεδομένο, μα η κοινωνία προχωρά γοργά.
Η τακτική αιμοδοσία στο κέντρο του Ηρακλείου έξω από τη Λότζια κάθε Σάββατο δίνει 30 έως 40 μονάδες, που πηγαίνουν στα νοσοκομεία. Ακολουθούν Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Ενορίες, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, εκπαιδευτικοί, μαθητές και τόσοι άλλοι φορείς, που κρίνουν ότι το “δώρο ζωής” είναι μία μονάδα αίματος.
Κοιτάζουμε μπροστά και τον Δεκέμβριο, για το “δώρο ζωής” των Χριστουγέννων, με μία σειρά προγραμματισμένων αιμοδοσιών:
* Σήμερα Τρίτη (10/12) το απόγευμα στο MBS College.
* Αύριο Τετάρτη (11/12) το πρωί στο 48ο Δημοτικό (Εργατικές Κατοικίες).
* Σάββατο 14/12 το πρωί, στη Λότζια.
* Κυριακή 15/12 το πρωί, στην Επισκοπή.
* Πέμπτη 19/12 το απόγευμα, στο 25o Νηπιαγωγείο Ηρακλείου (Ακαδημία).
* Σάββατο 21/12 το πρωί, στη Λότζια.
* Δευτέρα 23/12 το απόγευμα, στα Ανώγεια.
* Παρασκευή 27/12 το απόγευμα, στην Αγία Βαρβάρα.
* Σάββατο 28/12 το πρωί, στη Λότζια.
«Υποκλίνομαι με σεβασμό»
«Στέκομαι με σεβασμό και υποκλίνομαι σε αυτούς τους γενναιόδωρους ανθρώπους που προσφέρουν από τον θάνατο ζωή», λέει η Ειρήνη Γεργιανάκη, «και στεναχωριέμαι με τα προβλήματα στις ιατρικές δομές της χώρας. Στα νοσοκομεία, στις ΜΕΘ, στα Μεταμοσχευτικά κέντρα, στον Ελληνικό Οργανισμό, στις ελλείψεις σε προσωπικό και τη στήριξη που χρειάζονται.
Υποκλίνομαι στους γονείς που χάνουν τα παιδιά τους, αλλά δίνουν ελπίδα και ζωή σε άλλες οικογένειες. Υποκλίνομαι μπροστά σε εκείνους που ξεφεύγουν από τα ταμπού και επιλέγουν μόνοι τους να βαδίσουν σε αυτόν τον δρόμο».
«Πλάθονται από νωρίς οι άνθρωποι»
«Η πράξη κι ο χρόνος έδειξε το μεγαλείο του ανθρώπου, που δεν τον ενδιαφέρει να γράψει το όνομά του πάνω σε μία φιάλη αίματος, αρκεί αυτή να φτάσει εκεί που πρέπει για να σώσει μια ζωή», επισημαίνει η Ειρήνη Γεργιανάκη. «Έτσι σήμερα τα βήματα μάς κατευθύνουν στο αύριο και στους νέους ανθρώπους, που τακτικά και συνειδητοποιημένα θα πάρουν τη “σκυτάλη” από τους μεγαλύτερους και στη συνέχεια θα πλάσουν τα δικά τους παιδιά. Γιατί πλάθονται από νωρίς οι άνθρωποι.
Πλάθονται με τη σωστή ενημέρωση και στη δωρεά οργάνων σώματος. Πλάθονται εν μέσω της χαρμολύπης του “φεύγω και προσφέρω - ευχαριστώ για τη μεγαλοψυχία και το δώρο σου για να ζήσω”.
Τα βήματά μας ακόμα μικρά αριθμητικά, ως χώρα, αλλά σταθερά και πολλά υποσχόμενα για το σήμερα και το αύριο. Ενδεικτικά το 2024 είναι η 4η συνεχόμενη χρονιά ανοδικής πορείας για την Ελλάδα της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων. Από τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων προκύπτει ότι φέτος 100 οικογένειες πήραν την απόφαση να δωρίσουν τα όργανα των δικών τους ανθρώπων, μετά που οι γιατροί τούς ανακοίνωσαν τον εγκεφαλικό τους θάνατο - κατάσταση μη αναστρέψιμη - δίνοντας ζωή σε 226 συνανθρώπους μας. Από αυτές, οι 142 αφορούν σε μεταμοσχεύσεις νεφρού, 47 ήπατος, 21 καρδιάς και 12 πνευμόνων, ενώ πραγματοποιήθηκαν 2 διπλές μεταμοσχεύεις νεφρού-παγκρέατος, μία διπλή νεφρού-ήπατος και μία διπλή μεταμόσχευση καρδιάς-πνευμόνων για πρώτη φορά στη χώρα», προσθέτει η κ. Γεργιανάκη.
Δημοσίευση σχολίου
To nefropatheis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.
Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.
Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.